Noční můra kuchařů? Školní jídelny! Tenhle šéfkuchař to zvládnul

Šéfkuchař Pražského kulinářského institutu a šéf kuchyně pětihvězdičkového hotelu Le Palais Radek Šubrt se vydal do boje a zvítězil! Od ledna vaří ve školní jídelně pro tři základní školy v Praze. Jídla jsou zdravá, chutná, peníze mu vystačí a na rozdíl od kuchařského poloboha Jamieho Olivera, který s podobným projektem neuspěl, to dětem chutná. „Prostě jsem jim řekl, ať mi napíšou, co jedí nejraději,“ prozrazuje své tajemství úspěchu Šubrt.
Na stravování ve školních jídelnách má většina z nás děsivé vzpomínky. Byla to hmota bez chuti a vůně od zpocených a věčně naštvaných kuchařek. O výživové hodnotě ani nemluvě. „Problémem je mnoho lidí a špatné zacházení s penězi. Samozřejmě také vaření z polotovarů a pytlíků,“ tvrdí Šubrt. O to, aby takhle nejedly i naše děti, se snažil už nejeden kuchař ze světové špičky. Jenomže! Stejně jako britský kuchařský idol Jamie Oliver narazili na to, že i když dětem připravili ty nejchutnější pokrmy, malí strávníci vždy raději sáhli po hranolkách s kečupem a hamburgeru. Jeden z nejlepších českých šéfkuchařů to však dokázal! „Třídám jsem řekl, ať napíšou seznam deseti nejoblíbenějších jídel, a tím se pak řídil. Samozřejmě nejdeme do hranolek a tak,“ říká Šubrt.
„Vyhodil jsem staré dodavatele. Vejít se do 20 korun tak, abyste dětem dali polévku, hlavní jídlo a nápoj, opravdu není jednoduché. Ale jde to,“ říká šéfkuchař s tím, že se také rozloučil s pár lidmi z kuchyně. Pořád prý vyjde levněji nakupovat oloupané brambory než platit tři lidi, kteří je celý den loupou. „Dost mě překvapilo, že děti jedí hrozně málo polévky. Ale milují těstoviny. Zvlášť fusilli a farfalle. Když jim dávám salát, tak je vždy s dressingem a mají na pultu k dispozici i ochucovadla. Když dělám těstoviny bez masa, tak jim na to dám klidně parmazán. Peníze na to vystačí.“