Neviditelní zabijáci! - 6 nejhorších virů planety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Neviditelní zabijáci! - 6 nejhorších virů planety

Ebola, Antrax, AIDS Smrt přijde i za pár dnů Nikdo na ně nezná lék

Ebola, Antrax, AIDS
Smrt přijde i za pár dnů
Nikdo na ně nezná lék

Kulka v hrudníku při trestném činu, výbuch granátu ve válečném konfliktu, náraz auta do stromu... Ne, nic z toho není takovým zabijákem lidí jako malý neviditelný vir! Ani kriminalita, ani válka, ani dopravní nehoda... Začíná to zpravidla tak nevinně – prostě na vás jen někdo dýchne... A zatímco si v poklidu čtete nedělní noviny, vaše tělo pomalu začíná prohrávat boj o život. Ebola, Antrax, AIDS a teď aktuálně ptačí chřipka. Co z toho je největší hrozbou pro život?

Ebola - Riziko smrti: 90 %
Jeden z nejstrašnějších virů současnosti, který se v sedmdesátých letech objevil v centrální části Afriky, v oblasti Zairu a Súdánu. Na lidi se tento původně zvířecí virus přenesl nejspíše z opic, ale vědci si nejsou jisti. Ebola se objevuje vždy v epidemiích, které během krátké doby skosí stovky lidí. Během nejhorších epidemií v letech 1976 a 1994 zemřelo v Zairu, dnešní Kongo, kolem 400 osob. Další epidemie se objevily i v letech 2001 až 2003. Vědci se obávají dalších epidemií i toho, že by se virus rozšířil z lokálních oblastí Afriky do světa. Pak by šlo o skutečnou hrozbu pro lidstvo.Jak zabíjí: Z člověka na člověka se virus přenáší krví, močí, slinami či spermatem. Už druhý den po nakažení můžete dostat vysokou horečku spojenou s bolestmi hlavy a svalů, někdy i zánětem hrtanu. Další den vás sklátí zvracení a průjem. Při extrémně rychlém průběhu nemoci může virus během třetího dne napadnout váš nervový systém a vnitřní orgány, které začnou selhávat. Pak přichází smrt.Co na to zabírá: Zpravidla nic. Pacienti jsou drženi v přísné karanténě, jakou znáte z fi lmů, jejich osobní předměty jsou zlikvidovány. Lékaři v rouškách, rukavicích a často i speciálních skafandrech podávají nemocným běžné léky na momentálně napadené orgány.

Plicní antrax - Riziko smrti: 80 %
Infekční nemoc, kterou podceňujeme, ale jednou nám může přinést zkázu! Antrax neboli sněť slezinná je především chorobou zvířat, mimo jiné skotu. Pak se ale začala přenášet ze zvěře na člověka, a před pár týdny lékaři oznámili šokující zprávu – v Kamerunu a Pobřeží slonoviny v Africe objevili dosud neznámý kmen bakterií, který se může velmi rychle rozšířit mezi lidmi. Pro Afriku je to hrůzná zpráva, protože epidemie antraxu zde může dosáhnout bombastických rozměrů. Například v sedmdesátých letech za občanské války v Zimbabwe veterináři polevili v očkování domácího skotu, a antraxem záhy onemocněly tisíce lidí.Jak zabíjí: Existuje několik forem antraxu – kožní, plicní a střevní. Nejnebezpečnější je plicní, úmrtnost může dosáhnout až 80 procent. Nemoc se běžně vyskytuje v Africe a Asii, v Evropě se naposledy objevil v červenci 2000 v deltě Dunaje. Sněť slezinná se přenáší stykem se zvířaty. Nejdéle do dvou dnů po nakažení dostanete vysokou horečku, začnete zvracet, dusit se. Máte knedlík v krku, který roste a brání dýchání. Dochází k radikálnímu snížení krevního tlaku, které končí během 24 hodin smrtí.Co na to zabírá: Pokud se nemoc projeví včas, pomáhají vysoké dávky penicilinu G, klid na lůžku a karanténa.

Plicní mor - Riziko smrti: 60 %
Tahle nemoc nás kdysi kosila po statisících. Poprvé byl mor zaznamenán v roce 1330 v Číně, odkud se posléze rozšířil do celého světa. Až do 18. století se v Evropě pravidelně opakovaly pandemie moru. Na začátku 19. století na evropském kontinentu téměř vymizel. Dnes se mor zřídka objeví v afrických zemích. V roce 2004 bylo ve světě hlášeno 2118 případů nakažení morem, 182 osob zemřelo.Jak zabíjí: Mor způsobuje tyčinkovitá bakterie Yersinia pestis. Onemocnění má dvě formy – bubonickou (tzv. dýmějový mor, bakterie přenášejí blechy) a plicní (tzv. černá smrt, přenáší se vzduchem). Plicní forma moru je mnohem nebezpečnější. Její první známkou jsou boule, které se vám objeví na tříslech a v podpaží. Po pár dnech se přidá horečka, malátnost a vaše unavené klouby začnou pekelně bolet. Hnisavá ložiska začnou praskat a bakterie se rozlezou do celého těla. Plicní forma moru pak probíhá jako prudký zápal plic, který končí smrtí.Co na to zabírá: Antibiotika, která nemoc dokáží zastavit. Pokud však nejsou poskytnuty včas, zemře šest lidí z deseti. V České republice zatím můžeme být v klidu – poslední morová epidemie proběhla v letech 1713 – 1714.

AIDS - Riziko smrti: 60 %
Psal se rok 1981, když lékaři v USA poprvé odhalili vir HIV (Human Immunodefi ciency Virus), který způsobuje ztrátu obranyschopnosti. Posledním stádiem infekce HIV je AIDS. Ten dnes patří mezi největší strašáky lidstva, a to i přes to, že v rozvinutých zemích se daří jeho výskyt držet pod kontrolou. Zato v chudých zemích, především ve středojižní Africe, je situace katastrofální. Statistiky uvádějí, že tento rok se nakazí 4,9 milionu lidí a 3,1 milionu jich umře. V ČR bylo k poslednímu září registrováno 800 lidí jako HIV pozitivních a nemocí AIDS onemocnělo 191 lidí.Jak zabíjí: Vir HIV napadá a ničí imunitní systém, tedy obranu proti chorobám. Díky tomu jste náchylní k různým infekcím a nemocem, které jsou nakonec příčinou vaší smrti. Vir HIV přitom můžete mít v těle mnoho let a vůbec o tom nevědět. Až když se nemoc přehoupne do aktivní fáze (to trvá obvykle10 až 13 let od onemocnění), začínají se projevovat její smrtící tendence.Co na to zabírá: Hledáním vakcíny proti AIDS se zabývá mnoho zdravotnických výzkumů. Zatím marně. Pacienti musejí docházet na pravidelné prohlídky a testy a jsou jim podávány podpůrné léky. Musejí se vyhýbat sexuálnímu styku bez ochranných prostředků, a to nejen kvůli zamezení šíření nákazy, ale i proto, že opětovné setkání s virem může zapříčinit přechod choroby z klidového do akutního stadia.

SARS - Riziko smrti: 15 %
SARS je těžký zápal plic neznámého původu. Velmi rychle se šíří, k nakažení stačí pobývat chvíli s nemocným v jedné místnosti. Poprvé byl odhalen v Číně v únoru 2003. Odtud se také později rozšířil do USA a Evropy. Další šíření bylo prozatím zastaveno. Přesto SARS zůstává jedním z hlavních zdravotních rizik současnosti.Jak zabíjí: Po třech až sedmi týdnech po nakažení vás složí vysoká horečka, která může být doprovázena nevolností a bolestmi ve svalech a kloubech. Po týdnu se přidruží suchý kašel a záchvaty dušnosti. Domníváte se, že jste dostali zápal plic, ale tenhle typ je opravdu zákeřný. Smrt přichází do několika týdnů.Co na to zabírá: Proti SARS zatím nejsou zcela účinné žádné léky, v oblasti výskytu lidé nosí roušky proti vdechnutí viru. Dodnes však není jisté, zda tyto roušky coby prevence skutečně dostačují.

Žhavá hrozba
Ptačí chřipka
- Riziko smrti: Zatím nebylo stanoveno
Ptačí chřipka byla poprvé identifi kována v Itálii před více než sto lety. Způsobuje ji vir H5N1, podtyp chřipkového viru typu A. Tato nemoc, označovaná také jako kuřecí mor, napadá ptáky po celém světě. Je velmi nakažlivá a pro ptáky představuje smrtelnou nákazu. Jenže hrozbou je i pro lidstvo. Vědci se totiž obávají toho, že vir zmutuje, a ptačí chřipka se stane přenosnou i na člověka. Zatím tomu všechno nasvědčuje...Jak zabíjí: Ráno jste v pořádku. Během dne vás začne mrazit, necítíte se ve své kůži a večer už bolest hlavy a za očima nemůžete vydržet. Večer se vše stupňuje, začnou vás bolet svaly, klouby a postupně celé tělo. V noci trpíte suchým dráždivým kašlem, ráno se probouzíte s horečkou přes 39 stupňů.. V dalších dvou až třech dnech vás z kašle začne bolet rudník, mizí chuť k jídlu, a nemoc pokračuje až do úplného vyčerpání...Co na to zabírá: Léky proti horečce a bolesti, klid, teplo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.