Ladislav Zápařka, milovník Egypta - Žije s mumií | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ladislav Zápařka, milovník Egypta - Žije s mumií

Ladislav Zápařka jezdí do Egypta každý rok.
Ladislav Zápařka jezdí do Egypta každý rok. (Aha! – Martin Pekárek)

Mumie egyptských faraonů prý bývají stiženy strašlivými kletbami. Keramik a malíř Ladislav Zápařka (62) však má pro strach uděláno. S mumiemi doslova žije. Jeho chaloupku v srdci Českomoravské vrchoviny jich zdobí hned několik. A nejen lidské, ale i zvířecí.

Do Egypta se Zápařka vypravil poprvé v roce 1988. Z jedné návštěvy země u Nilu se stala celoživotní vášeň. V jeho sbírce najdeme třeba mumii sokola, kterého kněží obětovali přibližně v roce 1200 před naším letopočtem. Jindy získal látky, jimiž balzamovači omotávali lidské mumie. „Abychom je mohli založit, musela je manželka vyžehlit napařovací žehličkou. Celý pokoj se provoněl tisíciletými pryskyřicemi, kterými byly látky napuštěny,“ říká archeolog. Z prokletí dávných faraonů strach nemá. „Mumie u mě požívají mnohem větší úcty než v Egyptě, kde po nich místní často šlapou nebo je po částech rozprodávají,“ dodává s tím, že většinu předmětů ze sbírky nakoupil na světových aukcích a od soukromých sběratelů.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.