Nové alimenty: Až čtvrtinu mzdy na jedno dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nové alimenty: Až čtvrtinu mzdy na jedno dítě!

Děti většinou zůstávají po rozvodu u maminek. Brzy by mohly mít fi nanční jistotu.
Děti většinou zůstávají po rozvodu u maminek. Brzy by mohly mít fi nanční jistotu. (ČTK/Stanislav Zbyněk, ara)

Ministerstvo spravedlnosti včera představilo plán, díky němuž mají být alimenty spravedlivější. Experti totiž sestavili tabulky, podle kterých má rodič platit podle věku dítěte až 24 procent z měsíčního příjmu. Podle ministryně Daniely Kovářové už se totiž současná situace nedá trpět.

Rodiče dnes platí alimenty podle rozhodnutí soudu, a sumy se liší od osoby k osobě a v jednotlivých okresech tak moc, že jsou nespravedlivé. „Někde jsme našli i rozdíly v řádech sto procent,“ říká Kovářová.

Teprve u rodin s více dětmi by pak hrálo roli rozhodnutí soudce, jak platby zkombinovat. „Bude na něm, aby zohlednil počet dětí i výdělkové možnosti rodičů,“ přiznává ministryně. Tabulky přitom podle ní mají pomoci i rodičům, aby věděli, co od bývalého partnera při péči o dítě mají čekat. A kdy se začnou používat? Vzhledem k tomu, že jde zatím jen o pomůcku pro soudce a rodiče, tak už od května letošního roku. Projdouli ale úspěšně tímto »testem«, mohou se stát závazným nařízením…

Kolik měsíčně »stojí« dítě?

Kliknutím zvětšete

Jste rozvedený/á a s potomkem nežijete? Podívejte se, kolik byste měsíčně zaplatili!

Kliknutím zvětšete

Oranžový návrh

Ačkoliv si návrh ministerstva spravedlnosti klade za cíl sjednotit výši alimentů, zatím nechává konečné rozhodování na soudech. S tím ale nesouhlasí ČSSD, jejíž návrh zákona o výživném postoupil do druhého čtení ve Sněmovně a určuje minimální výživné na dítě. To by činilo pro lidi s příjmem do deseti tisíc alespoň 1400 korun měsíčně u dítěte do šesti let, nejméně 1680 korun pak na starší dítě. Lidé s příjmem nad sto tisíc měsíčně by pak platili 11 000 korun na dítě do šesti let a 13 200 korun na dítě starší.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.