Postižený Patrik: Nemůže mluvit, jíst ani chodit! A potřebuje pomoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Postižený Patrik: Nemůže mluvit, jíst ani chodit! A potřebuje pomoc!

Fotografie
Fotografie (internal)

V nelehké situaci se nachází rodina paní Lucie z Trutnova. Lucie se spolu se svým přítelem stará o malého postiženého syna Patrika (4). K tomu mají ještě jednoho zdravého chlapečka. Peněz není nazbyt a Patrik potřebuje řadu speciálních pomůcek.

Teď díky hodným lidem dostane elektrický vozíček. Protože ale kvůli dětské mozkové obrně nemluví a rodina neví, co dítě vlastně chce a potřebuje, shání peníze na speciální komunikační pomůcky.

„Patriček je těžce nedoslýchavý a s tím je spojena i jeho těžká mentální retardace. V současné době není schopen větší komunikace, umí jen dvě významová slova: »na« a »ham«. Má navíc ještě postižené svaly v obličeji a jazyk, nemůže pořádně jíst ani chodit. Postiženou má levou horní a obě dolní končetiny,“ řekla Aha! jeho maminka, paní Lucie.

Ta se teď s přítelem snaží najít komunikaci, která by umožnila zjistit, co malý chlapec potřebuje, jak se cítí, co by si přál. K tomu jsou určeny speciální komunikační pomůcky jako třeba komunikační tabulka, upravený počítač a další. Na ty ale potřebuje rodina peníze, které nemá. Něco hradí stát, jiné věci naopak ne. Matka musí být navíc se synem doma a peníze bude potřebovat i do dalších let, kdy bude Patrik růst. „Lidé pomáhají, seč mohou, ale to víte, vše je drahé a teď je i čím dál horší situace se sociální oblastí. Bůhví, co bude příští rok a v dalších letech. Nestěžuji si, jen konstatuji,“ dodává mladá maminka.Ta chce s postiženým synem příští rok pravidelně jezdit do centra alternativní komunikace, centra pro nedoslýchavé a na další pomocné terapie, které by mu mohly alespoň částečně pomoci. Patrik bude už navždy závislý na pomoci druhých.

Jeho maminka to ale nevzdává a jak se zdá ani její přítel a hlavně syn Patriček. „Vždycky říkám, že dokud je naděje, my to nevzdáme,“ dodává paní Lucie.Lidé, kteří by chtěli pomoci, najdou informace i na webu: www.kdyzsluncenesviti.webnode.cz

Chlapec se bez pomoci druhých neobejde.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.