Konečný rozpočet pro rok 2010 - Vyšší daně a nižší mateřská | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Konečný rozpočet pro rok 2010 - Vyšší daně a nižší mateřská

Fotografie
Fotografie (internal)

Poslanci ve středu večer schválili rozpočet na příští rok. Pro běžné lidi znamená především to, že v rámci úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty dojde ke zvýšení některých daní nebo třeba ke snížení mateřské.

Radovat se nakonec mohou státní zaměstnanci či zemědělci, pro které ČSSD ve Sněmovně vymohla 12 miliard. Díky tomu se třeba učitelům či policistům nebudou snižovat platy. Schodek rozpočtu se tak z plánovaných 163 miliard korun ještě zvýší.

Podle ekonomů je rozpočet, zvlášť po úpravách, špatný a veřejné finance nevyřešené. Co to znamená? Za současný relativní blahobyt v budoucnosti tvrdě zaplatíme. Státní dluh totiž narůstá – a to nejde donekonečna.

Nejvíce si to k srdci bere ministr Janota ten kvůli novému rozpočtu dokonce uvažuje o rezignaci. Sjednal si proto schůzku v pondělí s premiérem Janem Fischerem.

Všichni bez rozdílu
Všichni doplatíme na zvýšení DPH o jeden procentní bod. Základní sazba se zvedne z 19 na 20 %, snížená sazba pak z 9 na 10 %. Prakticky tím zdraží veškeré zboží či služby. Je ale možné, že to prodejci při tvorbě cen nezohlední.

Bohatí lidé
Sníží se strop příjmu pro úhradu pojistného. Zatím lidé s příjmem nad 172 tisíc měsíčně nemusejí nad tuto částku odvádět pojistné. Od roku 2010 se to ale bude týkat už částek nad 140 tisíc. Například generální ředitel ČEZu Martin Roman (na snímku), který si bez odměn přijde na 6 milionů korun ročně, odvede na pojistném o 92 790 korun více než letos.

Maminky
Maminkám se sníží mateřská v řádu tisícikorun. Bude se totiž počítat z nižšího podílu předchozí měsíční mzdy.

Uživatelé léků
Pojišťovny budou na léky připlácet o 5 procent méně než dosud a rozdíl samozřejmě půjde z našich kapes. Nejvíce to dopadne na chronicky nemocné.

Řidiči
Daň z litru benzinu a nafty se zvýší o 1 Kč. V případě, že jako průměrný řidič projezdíte za měsíc 45 litrů benzinu, doplatíte pak za rok 540 korun. Změna by mohla ovlivnit i ceny u dopravců.

Majitelé bytů a domů
Dojde ke zdvojnásobení daně z nemovitosti. Ačkoliv se v případě této daně o horentní částky zpravidla nejedná, v případě větších bytů zaplatíte oproti loňsku až o tisícovku víc.

Pijáci
Zvýšení daně z piva o 0,50 Kč na půllitr - V konzumaci piva na osobu jsme první na světě, příští rok si za to i připlatíme. Kdo vypije jeden půllitr denně, na konci měsíce jeden věnuje státu. Zvýšení daně z lihu o 5 Kč na litr - Alkohol podraží nejen v obchodech, ale i v restauracích. Ve srovnání s EU je ale v Česku daň z lihu poměrně nízká, a tak je její zvýšení bezbolestné.

Poslanci, senátoří, soudci
Politici se sice rozhodli, že při šetření sáhnou i do vlastních řad, nakonec ale půjde jenom o drobné, platy si totiž sníží o 4 %. Zákonodárcům se navíc nebudou zdaňovat náhrady.

Kuřáci
Zvýšení tabá kové daně o 2 Kč na krabičku - Kvůli zvýšení spotřební daně na tabák by měla krabička levnějších cigaret (do 63 Kč) stát zhruba o 1,80 Kč více, ty dražší o 0,80 Kč. Zdražení se ale projeví až po doprodání starých zásob v dubnu příštího roku.

Nemocní
Hlavně dlouhodobě nemocní přijdou až o tisíce korun měsíčně. Pokud totiž dnes člověk onemocní na déle než dva měsíce, může si nárokovat až 72 % vyměřovacího základu, po změně ale dostane jen 60 %. To je stejný podíl jako u krátkodobě nemocných.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.