Policisté zabili člověka! Soud je potřetí osvobodil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policisté zabili člověka! Soud je potřetí osvobodil!

Jaroslav Kraft
Jaroslav Kraft

PLZEŇ – Neuvěřitelné! Dva policisté před dvanácti lety zabili člověka a plzeňský městský soud je včera už potřetí zprostil viny! Přitom není pochyb o tom, že muž nepřežil právě jen kvůli jejich útoku!Co přesně se stalo?

Je konec listopadu 1994, soukromý zemědělec Josef Šoltys (†42) z Těškova na Rokycansku dlouho do noci popíjel v hospodě. Měl v krvi přibližně dvě a půl promile alkoholu, když sedl do svého opelu. Ujel jen pár metrů, když narazil na hlídkující policisty Zdeňka Pihýra a Jaroslava Krafta. Nereagoval na výzvu k zastavení, naopak přidal plyn a ujížděl z vesnice směrem k rybníku v polích. Tam se prý napřed zamkl v autě, pak ale vystoupil a začal na hlídku útočit. Policisté jej zpacifikovali, nasadili pouta a odvezli na policejní stanici a později na pohotovost. Z té už s umírajícím Šoltysem uháněla záchranka rovnou do nemocnice. I přes okamžitou operaci zemřel. Měl poraněnou slezinu a potrhané tlusté i tenké střevo.

Oba, dnes už bývalé policisty, jejich kolegové po pár hodinách obvinili. „Je nepochybné, že ke smrtelným zraněním došlo za přítomnosti obou obviněných. Nelze ale říct, kdo z nich mu je způsobil, zda to byli oba dva, nebo jen jeden,“ vysvětloval soudce Luboš Patzenhauer, který už potřetí muže zprostil viny.

Státní zástupce Libor Řeřicha prohlásil, že podobný verdikt očekával. Nechal si lhůtu pro odvolání, zřejmě tak učiní. Souhlasil s ním i zmocněnec rodiny zemřelého Ludvík Pour. „Když policajti někoho zabijou a neřeknou, který z nich vraždil, nic se jim nestane. Policie se navíc nesnažila nic pořádně vyšetřit, prostě to zametli pod koberec,“ rozhořčoval se po vynesení rozsudku. Bývalí policisté rozsudek odmítli komentovat. Kraft nakonec na otázku, zda se cítí nevinný, chvíli váhal, a pak prohlásil: „Samozřejmě.“

1.8.2006


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.