5 záhad sametové revoluce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

5 záhad sametové revoluce

Demonstranti 17. listopadu skandují protikomunistická hesla. Dnes ani oni neumějí vysvětlit pochybnosti kolem celé události.
Demonstranti 17. listopadu skandují protikomunistická hesla. Dnes ani oni neumějí vysvětlit pochybnosti kolem celé události. (ČTK)

Slavíme dvacet let od pádu komunismu a Česko žije »sametovou revolucí«. Prahou i jinými městy zítra poputují vzpomínkové průvody, kde si lidé výročí připomenou. Událost je však dodnes opředena záhadami. Stáli za revolucí komunisté? Byli chartisté svobodní zednáři? Kdo »zabil« studenta Martina Šmída? Do podivných okolností klíčové události české historie se zadívejte s Aha!

Záhada č. 1 Byla revoluce dohodou mezi disidenty a vedením strany?

Václav Havel nedávno uvedl, že v listopadu 1989 vrchní hodnostáři věděli, že s režimem je konec. „Sebrali mě estébáci. Se dvěma jsem seděl v autě a jeden se ptá: »Tak co, pane Havel. Kdy to praskne?«,“ vzpomíná. Někteří záhadologové jdou ještě dál! Podle nich Havel a spol. kolaborovali s liberálními členy KSČ. Revoluce měla prospět oběma skupinám a změnit vnitropolitické uspořádání strany. V krajním případě měla zahnat komunisty do předem připravených pozic v nové státní správě.

Záhada č. 2 Organizovala revoluci KSČ?

Teorii, že revoluce měla prospět straně, podporuje i fakt, že než se dav během demonstrace zradikalizoval, měly bezpečnostní složky nařízeno nezasahovat! Průvod navíc vedl podivný »student Růžička«, ve skutečnosti agent StB Ludvík Zifčák. Fungoval jako agent provokatér, který dav dovedl až před po zuby ozbrojené policisty. Zifčák po listopadu vše přiznal. Strana prý o všem věděla, a on měl zaručit, aby studenti dostali pořádně »na frak«.

Záhada č. 3 Byla revoluce spuštěna na příkaz Sovětů?

Za tuhle verzi může přítomnost záhadného sovětského poručíka Teslenka, který byl v řídícím štábu zásahu na Národní třídě. Během akce s nikým nemluvil, prý protože neuměl česky, a místo toho stále odbíhal někam telefonovat! A to nikomu jinému než generálu Gruškovi, který byl tehdy mužem číslo 2 v KGB! A »shodou okolností« byl v tu dobu na návštěvě Československa. Nebylo by to poprvé, co Sověti řídili světové události potají, ale vlastně zevnitř i zvenčí…

Záhada č. 4 Vedl revoluci tajný spolek židů, zednářů a komunistů?

S teorií přišel někdejší politický vězeň, komunista a historik Miroslav Dolejší. Listopad poněkud nadneseně označuje za společnou akci KGB a dokonce americké CIA. A navíc byli podle něho signatáři Charty 77 v zednářské lóži s příslušníky KSČ po vzoru tajných spolků z 18. století. V té se za zády veřejnosti léta dohadovali komunisté s disidenty, a pak před občany hráli divadlo. To ale popřeli všichni aktéři revoluce včetně Milouše Jakeše, Václava Havla či Jiřího Dienstbiera.

Záhada č. 5 Kdo mohl za »smrt« studenta Šmída?

Po brutálním zásahu byly zraněny stovky lidí. To ale nestačilo, a tak byla vypuštěna zpráva o tom, že během uličních bojů zahynul student matematickofyzikální fakulty, jistý Martin Šmíd. Ačkoliv se dnes ví, že fámu vypustila duševně nemocná a drogově závislá Drahomíra Dražská, ani její motivy nejsou jasné. Podle některých šlo o komplot disidentů, aby ještě víc vyburcovali davy. Anebo šlo o zastrašovací manévr, kterým chtěla strana demonstrantům ukázat, jak by s nimi zatočila? Koneckonců, podle očitých svědků smrt Šmída vlastně fingoval »student Růžička«, který v davu naoko omdlel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.