Zázračné dítě z Británie: Nový Mozart! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zázračné dítě z Británie: Nový Mozart!

Desetiletý génius Shane.
Desetiletý génius Shane.

15:30 – Teprve desetiletý Brit Shane Thomas je považován za nového Mozarta a prý geniálního skladatele už teď předčí!

Zatímco Mozart se učil od tří let hrát na klavír, malý Shane už ve třech letech uměl hrát na klavír bez jakéhokoliv učitele. Jeho rodiče si totiž nic takového dovolit nemohli. Chlapec se dostal k hudebnímu nástroji ve školce a doma si musel vystačit pouze s kobercem, na nějž předstíral, že hraje.

Zprvu nikdo nechtěl Shanovi uvěřit, to se ale změnilo. „Když mi byli tři roky, říkal jsem všem, že umím hrát na piáno. Rodiče mě ale neposlouchali,“ postěžoval si klučina. „Je to neuvěřitelné, byl ajsem v šioku, když jsem ho viděla poprvé hrát. Zázrak,“ kroutila hlavou jeho třiaosmdesátiletá babička, která uspořila Shanovi na elektronické klávesy.

Teď, ve svých deseti letech chlapec nejen brilantně hraje, ale talé skládá své první kompozice. Jsou prý inspirované zpěvem jeho dvou domácích mazlíčů – andulek. „Až vyrostu, chtěl bych být jako Chopin, je to můj oblíbený skladatel,“ zní Shanovo přání. A pokud ho láska k hudbě neopustí, odborníci říkají, že by mohl jak Chopina, tak Mozarta i další hudební velikány předčit.

Foto ara

(eve)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.