Dělníci jsou mrtví, nyní se hledá viník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dělníci jsou mrtví, nyní se hledá viník

»Holýma« rukama záchranáři vyhrabali tělo třetího dělníka, který byl také mrtvý.
»Holýma« rukama záchranáři vyhrabali tělo třetího dělníka, který byl také mrtvý. (HZS Praha)

5:00 – Zřícení rekonstruovaného domu v pražské Soukenické ulici nepřežili čtyři dělníci. Obrovská rána a otřesy způsobené padajícím domem se ozvaly v pátek ve třináct hodin, poslední tělo se záchranářům podařilo najít až v neděli po čtvrté ráno. Kdo jsou oběti, se do doby uzávěrky deníku Aha! nepodařilo policistům ověřit.

Záchranáři původně uváděli, že šlo o bulharské a ukrajinské dělníky. V pátek večer však na místo neštěstí dorazila Češka, která tvrdila, že pod troskami je její bratr. Záchranáři ji dokonce vzali na staveniště. „Totožnost dělníků odhalí až identifikace v Ústavu soudního lékařství,“ řekla včera Aha! policejní mluvčí Iva Knolová. Ukrajinská ambasáda poté potvrdila, že jeden z nich je Ukrajinec.

Když se dům začal hroutit, dělníci se snažili uniknout do bezpečí. Těla ležela u schodů. Záchranáři je našli na místech, která předtím označili speciálně vycvičení psi. „Zásah byl náročný, hrozilo zřícení celé konstrukce,“ uvedl mluvčí hasičů Vít Pernica. Kdo za neštěstí může, se šetří. Policie si musí vyžádat posudky soudních znalců. Stavební úřad Prahy 1 tvrdí, že majitel neměl na tak rozsáhlé přestavby povolení, ten oponuje, v domě k nepovoleným zásahům prý nedocházelo. Viníkům hrozí tři až deset let vězení. Zřícení domu, který zahraniční investor přestavoval na hotel, je nejtragičtějším stavebním neštěstím v Praze od roku 1965. Životy 4 lidí a 5 zraněných si tehdy vyžádal sesuv části obytného domu na Pankráci v Praze 4.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.