Ministr Janota: Připravuje druhý balíček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministr Janota: Připravuje druhý balíček

Eduard Janota
Eduard Janota (ČTK)

5:00 – Když poslanci před týdnem schválili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, mnozí si řekli, že drastické zásahy do státních výdajů především na sociální podporu jsou nutné zlo. Ve včerejších Otázkách Václava Moravce ale Janota jasně řekl – utahování opasků nekončí!

Pro rok 2011 Janota chystá druhý úsporný balíček, který představí na jaře. Co vše má v plánu? Především víc okleštit povinné sociální výdaje státu a snížit příspěvek na stavební spoření. Zároveň bude uvažovat o větší progresi daní. „Je třeba, aby bylo do pěti let teoreticky možné sestavit vyrovnaný rozpočet,“ přitakával ve studiu Janotův největší fanda, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

A i když se pomocí prvního balíčku podaří pro rok 2010 deficit seškrtat z hrůzných 230 miliard na »pouhých« 160 miliard Kč, mohlo to být i víc! Podle původního plánu si totiž politici měli snížit platy o dvacet procent a zdaňovat si náhrady, které k platu dostávají! Nakonec z toho sešlo. I proto musí Janota hledat jinde! Aha! proto politiky vyzývá, ať se podívají na Janotovy škrty, které se odrazí na celé republice, a z obřích platů si ukrojí trochu větší kus!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.