Tajné spisy StB o Gottovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajné spisy StB o Gottovi

Až po letech se Karel Gott dozvěděl, co vypověděli před lety jeho nejbližší. Některé výroky pro něj musejí být ještě dnes bolestivé.
Až po letech se Karel Gott dozvěděl, co vypověděli před lety jeho nejbližší. Některé výroky pro něj musejí být ještě dnes bolestivé. (Aha! – Marek Pátek, ara)

5:00 - Když se Karel Gott (70) v létě 1971 rozhodl spolu se členy své skupiny Jiřím Štaidlem (†30) a Ladislavem Štaidlem (65) bez povolení zůstat v západním Německu, tajná policie (StB) vyhlásila uprchlým umělcům válku a drsně se snažila pomstít i Karlovým rodičům. Zvrhlost estebáckých praktik neznala mezí! Aha! se podařilo exkluzivně získat kompletní svazek StB, který si komunistická rozvědka vedla na Karla Gotta. Spis jasně ukazuje, že mocipáni nemohli vydýchat Mistrovo dočasné rozhodnutí nevrátit se domů ze Západu a mstili se, jak to jen šlo. Gottovi i jeho rodičům zabavili veškerý majetek včetně těch nejosobnějších věcí. Gottův otec i matka se ocitli pod ostrou palbou nechutných otázek estebáků a museli absolvovat hodiny výslechů.

Sám Gott už tehdy v dopisech, které posílal na úřady do Prahy, tvrdil, že nechce emigrovat a že pouze protestuje proti tomu, že je v Československé televizi a Československém rozhlase diskriminován. Že některé jeho písničky je zakázáno vysílat, že dostává pouze odměny za zahraniční koncerty či že ho televize šikanují za příliš dlouhé vlasy a extravagantní oblečení. V západním Německu přitom tehdy byla Gottova kariéra na absolutním vrcholu. Německá hudební firma Polydor s československým Pragokoncertem právě podepsala smlouvu s tím, že bude Karla Gotta zastupovat i ve všech ostatních západních zemích, a za to slíbila rok co rok posílat do Prahy nevratnou zálohu 400 000 marek! Gott a bratři Štaidlové si tehdy ale nelegálně prodloužili pobyt v západním Německu a chtěli vyjednávat. Jenže to už se do případu vložila StB a začala po Gottovi tvrdě jít...

Kliknutím zvětšete

Na kobereček museli nejen Karlovy rodiče, ale i jeho nejbližší známí. Nakonec ale všechno dobře dopadlo. Generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák se v roce 1971 zaručil, že když se Karel Gott z emigrace vrátí zpět do Československa, nic se mu nestane. Karel Gott mu měl předtím poslat dopis, ve kterém žádal pochopení. Po 38 letech ale vyšlo najevo, že Gott Husákovi žádný dopis nepsal! Bez jeho vědomí ho napsal šéf stranické organizace KSČ ve vydavatelství Supraphon Oldřich Bukovský, který prý zneužil Gottem dopředu podepsaný papír. To teď přiznal Bukovského syn Oldřich. „To, že Goťák odjel na turné a nevrátil se, byl velký průšvih. Za nějaký čas mi otec potvrdil, že Gott v Německu stávkuje, a tak vymyslel něco, co v celé kauze umožnilo otevřít zadní vrátka. Protože měl k dispozici prázdný papír s jeho podpisem, přišel s nápadem napsat onen dopis a také to udělal,“ přiznal pro Právo syn dnes již mrtvého autora dopisu. Po návratu Gotta do vlasti 31. srpna 1971 byla nucena Státní bezpečnost se skřípěním zubů zrušit zpěvákovo trestní stíhání. Přesto si ho ale ještě 6. září 1971 pozvala na kobereček, kde mu bylo důrazně řečeno, že takhle už se nikdy nesmí zachovat, jinak by to pro něj a jeho rodiče mělo neblahé následky.

Kliknutím zvětšete

DAVID LAŠTOVKA

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.