Postižený Patrik (14): 5 týdnů v bezvědomí a teď... Nemůže do školy! Kvůli Rathovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Postižený Patrik (14): 5 týdnů v bezvědomí a teď... Nemůže do školy! Kvůli Rathovi!

Dnes již 14letý postižený Patrik.
Dnes již 14letý postižený Patrik. (Pavla Hošková )

LIBEREC (hof) – Patrik Hošek (14) byl před čtyřmi lety zdravý desetiletý kluk. Pak přišel osudný nešťastný pád z garáže přímo na hlavu a jemu i celé rodině se svět otočil naruby.

Po úraze byl v kómatu, potom jednoho dne otevřel oči. Radost ale nepřišla, šlo o bdělé bezvědomí – jen se zdálo, že se probral. I to překonal, ale zůstal velmi těžce postižený. Úřady a politiky však nemohoucí kluk nezajímá... Patrik měl po úraze roztříštěnou část lebeční kosti a zlomenou lícní kost, jinak neměl prakticky ani škrábnutí.

Po převozu do nemocnice byl operován, následujících zhruba 5 týdnů zůstal v bezvědomí a prodělal další operace mozku včetně zákroku, kdy mu vzhledem k rostoucím otokům musela být odoperována další část lebeční kosti. Tu pak měl zhruba sedm měsíců zašitou v bříšku, než mu ji voperovali zpět do hlavy.

„Při propouštění neovládal Páťa žádné tělesné funkce, nemohl mluvit, neuměl jíst, jen velmi mírně pohyboval pouze levou rukou a nic nevnímal. Jeho stav se postupně zlepšoval, ale další léčení a rehabilitační pomůcky jsou již nad mé finanční možnosti,“ svěřila se Aha! statečná maminka Pavla. Ta je ale už vyčerpaná.

K zoufalství ji přivádí i přístup některých úřadů a politiků. Pavla kritizuje např. populismus ČSSD a Davida Ratha. „Vymyslel působivou, ale také velmi lživou kampaň, týkající se zdravotních poplatků,“ říká Patrikova máma. Ze zákona totiž musí Patrik navštěvovat ústavní školu při Jedličkově ústavu v Liberci, tam ale kvůli »líbivé« politice mají problémy. „Kraj musel vyčlenit asi 38 milionů na uhrazení poplatků, které ve svých nemocnicích a lékárnách lidem odpouští. O peníze, asi o 18 milionů, ale přijde Jedličkův ústav. Musí omezovat provoz a učitelky nás »nenápadně« žádají, jestli bychom si nemohli děti alespoň na pátky nechávat doma,“ popisuje Pavla. I přesto se snaží pro svého syna udělat maximum. Vymyslela internetové stránky www.sospatrik. cz, hledá sponzory.

V žádném případě nechci jen kvůli penězům Páťovo léčení vzdát. Před pár dny dostala od lékaře doporučení na dvouměsíční pobyt v lázních, na který ale kvůli špatným zákonům musí rodina přispět 28 000 korun. A ty také nemá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.