VEDRO a VLHKO - Proč nás počasí tak mučí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

VEDRO a VLHKO - Proč nás počasí tak mučí?

Sluníčko v těchto dnech pořádně pálí.
Sluníčko v těchto dnech pořádně pálí.

PRAHA (kot, ryc) – Uf! Vedro na padnutí, a k tomu takové dusno... Teploty se přes den blíží tropické třicítce, ale sluníčko se skoro neukáže. Přitom je ale šílené vlhko, vzdušná vlhkost u nás teď běžně dosahuje 90 %. To je typické možná pro Thajsko, ale rozhodně ne pro naše končiny. U nás je v tomto období běžná jen šedesátiprocentní vlhkost vzduchu.


Špatně se dýchá, jsme unavení, malátní a v noci se nám špatně spí. Proč to tak je? A proč právě teď? Deník Aha! přináší odpovědi na otázky, které nás v těchto dnech trápí...

● Proč je teď tak horko a vlhko?
Z oblastí nad Černým mořem se k nám dostává horký vlhký vzduch. Střet oblastí tlakové výše nad Skandinávií a tlakové níže nad Itálií pak způsobuje intenzivní bouře.
Kliknutím zvětšete● Proč jsou deště, které nás sužují, tak vydatné?
Srážky, které se k nám dostávají, jsou sice vydatné, ale ve většině případů jen velmi lokální. Je to způsobeno tím, že déšť k nám přináší příliš pomalý východní vítr a mraky se na obloze prakticky nepohybují. A tak na jednom místě tedy v krátkém čase spadne neuvěřitelné množství vody, jen o malý kousek dál ale neprší vůbec.
● Proč jsou bouřky tak silné?
Bouřkové mraky vznikají, když horký a vlhký vzduch stoupá vzhůru. Impulzem pro to je sluneční svit, který je v červenci nejsilnější. Čím vlhčí a teplejší vzduch je, tím jsou mraky větší. Nyní jsou podmínky pro bouře ideální.
Kliknutím zvětšete● Škodí nám tento »vzduch jako v prádelně«?
Přinejmenším hrozí lesní požáry. Vysoká vzdušná vlhkost ale vyhovuje třeba ovocnářům a sadařům. Ovoce totiž bude určitě větší a šťavnatější než v sušších letech.
● Kde se bere mlha, kterou můžeme pozorovat po bouřích?
Vzduch je tak vlhký, že v něm obsažená vodní pára se při prudkém ochlazení, jaké nastává po bouřce, zformuje do viditelných kapiček.
● Je toto počasí obvyklé?
Ano i ne. Tropická vedra se u nás neobjevují každý rok. Horka posledních dnů skutečně překračují teplotní průměr o několik stupňů. Kliknutím zvětšeteV tuto chvíli však zatím nejde o žádný extrém.

Meteorologové otočili: I dnes bude pršet

PRAHA (kot) – Meteorologové slibovali alespoň den klidu. Dnes jsme si měli poprvé oddychnout a užít si počasí bez lijáků a bouřek. Teď ale otočili... „V sobotu se připravte na vydatné přeháňky a bouřky. Teploty budou sice poměrně vysoké – 25 až 29 °C, ale Česko zase zalije voda,“ upozorňují. Kliknutím zvětšeteV jižních Čechách navíc přetrvává povodňová výstraha. Zítra bude oblačno, místy se opět vyskytnou bouřky a přeháňky. Přes den dosáhnou teploty 23 až 27 °Celsia. V pondělí pak bude obloha polojasná, ani tentokrát se Česku nevyhnou dešťové přeháňky, teploty se budou pohybovat mezi 24 až 27 °C. Ochlazení očekávají meteorologové ve středu.

Teplé počasí = větší chuť na sex

PRAHA (kot) – Taky se na vás všechno lepí, pořád se potíte, jste malátní a k večeru únavou padnete do postele? Vlhko a vedro, které teď řádí v Česku, nám dávají pořádně zabrat. Jenže pozor! Třeba na náš sexuální život má tohle počasí pozitivní vliv. „Opravdu! Chuť na sex je v horkých dnech vyšší. Je to v důsledku zvýšeného uvolňování feromonů v potu. A ty působí jako dokonalá sexuální návnada. A navíc – během dlouhých letních dní je potlačeno vyplavování spánkového hormonu melatoninu, a tudíž se může mnohem víc uvolňovat sexuální hormon testosteron,“ tvrdí sexuolog Johannes Huber z vídeňské kliniky.

Zaplavenou vísku odřízlo počasí od světa

Kliknutím zvětšeteOLEŠNICE (ada) - Bezmoc, strach a oči pro pláč. Ty po středeční bouři zbyl téměř všem obyvatelům obce Olešnice na Blanensku, kterou prudký liják a hlavně blesky úplně odřízly od civilizace. Pár minut prudkých srážek napáchalo škody za několik milionů korun. Kromě zaplavených domů počasí připravilo vísku i o televizní vysílání a o signál pro internet...

„Právě uklízím po kalamitě, která se tu odehrála. Už počtvrté jsem byla vytopená. Je mi opravdu do breku, a kdyby se toto mělo stát ještě jednou, tak mě už odnesou v dřevěném penále. Byla bych si schopná i něco udělat. Ten, kdo to nezažil, nemůže mít tušení, o čem mluvím,“ uvedla Eva Koblerová, obyvatelka Olešnice. A jako by toho nebylo málo, tak déšť nepřinesl pouze záplavy, ale také blesky. Ty udeřily do převaděče televizního signálu. „Naštěstí jsme pojištěni a to je velké štěstí, protože přivaděč je z cela nefunkční. Počítáme ale s tím, že příští týden bude už zase vše, jak má být. Blbé je to, že nikdy nevíme, kdy se toto může stát znovu. Sice máme protipovodňová opatření, ale v některých částech naší obce jsou nedostatečná,“ řekl starosta obce Olešnice Zdeněk Peša.

Komáři se množí!

● Kvůli velké vodě a horku!
● Rozdají repelenty zdarma

Kliknutím zvětšeteOSTRAVA (kot, ČTK) - Kvůli hrozícímu zvýšenému výskytu komárů dostanou lidé na povodněmi postiženém Novojičínsku repelenty. „Plánuje se i plošná likvidace tohoto hmyzu,“ řekla mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Zvýšený výskyt komárů lze podle šetření Zdravotního ústavu v Ostravě očekávat v době mezi 5. a 15. červencem. „Moravskoslezský kraj v rámci preventivních ochranných opatření poskytne lidem v postižených oblastech repelentní prostředky a provede veškerá nutná opatření v souvislosti s plošnou likvidací komárů. V nejbližších dnech budou přesně vytipovány oblasti, ve kterých lze zvýšený výskyt komárů předpokládat,“ uvedl hejtman Jaroslav Palas.

Povodně mají 14. oběť
Muž (†53) se utopil v rybníce

Kliknutím zvětšeteŽĎÁR N/SÁZ. (kot) – Povodně si vyžádaly další – už čtrnáctou oběť. Muž z Boru na Žďársku se utopil v rybníce, který šel po čtvrteční průtrži mračen zkontrolovat. Záchranáři marně prohledávali okolí, jeho tělo našli až včera po poledni ve výpusti rybníka. „Ve 23.10 oznámil syn pohřešovaného, že se otec nevrátil od rozvodněného rybníka. Začalo pátrání, do kterého se zapojili profesionální hasiči se člunem, dobrovolní hasiči z okolí i policisté,“ řekla mluvčí žďárské policie Petra Šmídová. Včera proběhl pohřeb velitele Dobrovolných hasičů Bohuslava Staňka (†41). Ten zahynul před týdnem, když ho smetla povodňová vlna. Smuteční obřad v kostele sv. Bartoloměje ve Vlčicích trval přes dvě a půl hodiny a rozloučit se přišly stovky lidí. Po obřadu se všichni vydali ve smutečním průvodu celou obcí.

Děti utíkaly před vodou

TÁBOR (hof) - Dva dětské tábory museli hasiči v noci na pátek evakuovat u Zlatého potoka na Prachaticku. Skoro 50 lidí převezli do kulturního zařízení v Nebahovech. I když voda z rozbouřeného potoka tábor přímo nezaplavila, hrozilo zatopení.


Foto ara, ČTK/Jaroslav Ožana, Foto ČTK – Luboš Pavlíček, Foto pro Aha! – Marek Hofman, Foto pro Aha! – Stanislav Beránek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.