BLOKÁDA! Zemědělci včera zastavili provoz na dvaceti silnicích a dálnicích - Hrozí zdražení mléka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

BLOKÁDA! Zemědělci včera zastavili provoz na dvaceti silnicích a dálnicích - Hrozí zdražení mléka?

Do blokády se zapojilo přes pět tisíc zemědělců, svými stroji pak výrazně zpomalili i provoz na dálnici D1.Vše bylo pod bedlivým dozorem policie.
Do blokády se zapojilo přes pět tisíc zemědělců, svými stroji pak výrazně zpomalili i provoz na dálnici D1.Vše bylo pod bedlivým dozorem policie. (ČTK – Luboš Pavlíček, Igor ŠefrFoto pro Aha! – Hedvika Daňková)

JIHLAVA – Kolony aut, rozezlení řidiči a zemědělská technika na hlavních dopravních tazích. Tak vypadala včerejší blokáda zemědělců na asi dvou desítkách silnic a dálnic v sedmi krajích. Farmáři chtěli upozornit na existenční problémy spojené s výkupem mléka.

Kolony aut, rozezlení řidiči a zemědělská technika na hlavních dopravních tazích. Tak vypadala včerejší blokáda zemědělců na asi dvou desítkách silnic a dálnic v sedmi krajích. Farmáři chtěli upozornit na existenční problémy spojené s výkupem mléka. Po státu a EU žádají nápravu situace a stanovení minimální výkupní ceny za litr mléka. Pokud se nedočkají vstřícné reakce, plánují ještě větší akce. Někteří hovoří o blokádě velkých měst!

Do včerejšího protestu se zapojilo na 1900 kusů techniky všeho druhu a asi pět tisíc lidí. Většina motoristů měla pro zemědělce pochopení a blokády se tak obešly bez konfliktů. V pasti zemědělců – v koloně u Pelhřimova – uvízl i exministr Miroslav Kalousek. „Chápu situaci zemědělců, ale jsem přesvědčen, že brát si třetí osoby na silnicích jako rukojmí není správný způsob,“ řekl Kalousek.

Jediné vážné starosti tak měl organizátor celé akce Jan Veleba. Stal se totiž obětí telefonických výhrůžek. „Nejmenovaný novinář vyhrožoval mně a mé rodině. Nemělo to ale žádné opodstatnění, takže jsem to hodil za hlavu,“ popisuje předseda agrární komory své obtíže.

Co zemědělci požadují?
  • Kliknutím zvětšeteStanovení minimální výkupní ceny za mléko, která by jim zajistila pokrytí výrobních nákladů. Nyní jsou výrobní náklady na 1 litr mléka 8 korun a prodejní cena je jen 6 korun.
  • Změnu zemědělské politiky EU, spravedlivější rozdělovaní dotací. Všechny členské státy EU by pak dostávaly stejně vysoké dotace.
  • Snížení kvót na mléko a zastavení výroby přebytků.
Co bude dál?
Varianta I. Nic se nezmění
  • Zemědělci budou v blokádách pokračovat, dotkne se i velkých měst.
  • Kvůli neutěšené finanční situaci v zemědělství a navazujících oborech přijde o práci až 2000 lidí. Dojde k hromadnému vybíjení stád krav.
Varianta II. EU začne jednat
  • Dojde ke stanovení minimální výkupní ceny za litr mléka.
  • Zemědělci v EU budou spokojeni. Traktory už uvidíte jen na polích.
Ceny mléčných výrobků se zvyšovat nebudou

Obáváte se, že požadavky zemědělců vyženou cenu mléčných výrobků nahoru? Námi oslovení odborníci se shodují, že strach mít nemusíte. To samé tvrdí i Jan Veleba. „Ke zdražování není jediný důvod. Stejně jako minulý rok i letos je cena mléčných výrobků téměř stejná. Loni se ale mléko vykupovalo od farmářů za 9,40 Kč, letos je to za 6 Kč. Veškerá marže je tak u obchodních řetězců.“

Kliknutím zvětšeteChovatel Luboš Mrštil: Děsím se, že budu muset vybít stádo

Do blokády se zapojil také Luboš Mrštil se svým traktorem. „Jedu, nechci to nechat jen tak,“ říká muž, který se jako zemědělec živí už dvacet let. Horší podmínky pro chovatele skotu prý ale nepamatuje: „Já prostě už nevím, co dělat. Výkupní cena je strašně nízko!“ O své práci vypráví se slzami v očích. „Chovem zvířat jsem strávil celý život. Starám se o ně a je pro mě nepředstavitelné, že bych je musel zlikvidovat.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.