Ministr dopravy Petr Bendl přišel se změnami - Nové dopravní značky a cizojazyčné názvy obcí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ministr dopravy Petr Bendl přišel se změnami - Nové dopravní značky a cizojazyčné názvy obcí

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Nové dopravní značky a cizojazyčný název obce, to jsou jen některé novinky které od 21. dubna zavádí ministerstvo dopravy. Nová vyhláška umožňuje označit obec i v jazyce národnostní menšiny.

Nové dopravní značky a cizojazyčný název obce, to jsou jen některé novinky které od 21. dubna zavádí ministerstvo dopravy. Nová vyhláška umožňuje označit obec i v jazyce národnostní menšiny.

Podle ministra Petra Bendla (ODS) jde o požadavek Evropské unie. Zájem o dvojjazyčné značky projevily některé obce na Náchodsku, kde by šlo o polský jazyk. Novinkou je také zkrácení platnosti značky »Zimní výbava« do konce března (původně platila od listopadu do konce dubna). Ta nařizuje vybavení vozidla zimními pneumatikami.

Dočkáme se vlastních SPZ?

Ministr Bendl zároveň včera seznámil novináře se svým nápadem prodávat registrační značky vozidel. Řidiči by si mohli sami nadiktovat, jak bude vypadat SPZ na jejich vozidle. Ministerstvo dokončuje právní analýzu, která by měla posvětit legální obchodování s poznávacími značkami. Podle ministra Petra Bendla by takový krok ušetřil státní kase až 200 milionů ročně. Osud návrhu je však vzhledem k situaci vlády nejistý. „Už to asi jako ministr nestihnu,“ dodává smutně Bendl. Zatím tak není ani jasné, kolik by taková SPZ mohla stát. Výrobní náklady na jednu značku jsou zhruba 190 Kč.

3.4.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.