Předpověď počasí na celý rok - S úspěšností až 80 % | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Předpověď počasí na celý rok - S úspěšností až 80 %

Pokud si budete chtít užít při tuzemské dovolené sluníčka, naplánujte si ji na začátek července.
Pokud si budete chtít užít při tuzemské dovolené sluníčka, naplánujte si ji na začátek července. (Profimedia.cz)

PRAHA – Plánujete dovolenou? Bojíte se, aby se nezkazilo počasí? Aha! vám pomůže! „Při předpovědi počasí na delší období než sedm dnů úspěšnost rychle klesá,“ říká meteoroložka Meteopressu Dagmar Honsová.

Kdy jet na dovolenou?
Kdy raději zůstat doma?
Jak bude?

Existují ale tzv. klimatické modely, které jsou vyvíjeny americkými a anglickými předpovědními instituty, jež se snaží nastínit počasí na několik měsíců dopředu. Takhle by mělo být v Česku! Navíc předpovědi můžete porovnat se stoletým kalendářem. Tato tabulka byla vytvořena za jedno století pozorování vývoje počasí a její úspěšnost v předpovědi je 65 až 80 procent!

  • Březen
    První jarní dny budou podle dlouhodobého teplotního normálu připomínat spíše konec listopadu a žádné výrazné oteplení až do konce března očekávat nemůžeme. Za sluncem proto jeďte raději na hory. Třeba do Francie, Švýcarska nebo Itálie.
  • Duben
    Dubnovému počasí se oprávněně říká aprílové – v rychlém sledu se většinou střídá chladné západní proudění vzduchu s teplejším od jihu. Jeho letošní počátek s sebou zřejmě přinese teploty do 10 °C, na výraznější oteplení si tak budeme muset počkat až do jeho druhé dekády. Prozatím to tedy vypadá, že si letos jarní počasí opravdu užijeme a nástup letních teplot bude jen velmi pozvolný.
  • Květen
    Po zmrzlých mužích Pankrácovi, Servácovi a Bonifácovi se na nás usmějí první náznaky léta. Letošní máj by totiž neměl být ničím výjimečný a zejména v jeho druhé půli lze očekávat slunce a teplo. Rtuť teploměru by dokonce mohla poskočit až k pětadvaceti stupňům! Na dovolenou vyrazte k moři! Ideální je Egypt či Kanárské ostrovy.
  • Červen
    Začátek tohoto měsíce bývá pravidelně spojován s bouřkovou aktivitou a překvapivými přeháňkami. Pozvolný bude i nástup teplot, v první polovině června se budou pohybovat mezi dvaceti a pětadvaceti stupni Celsia. Nástup teplot nad 25 °C lze očekávat až ve druhé polovině měsíce.
  • Červenec
    Letní počasí na nás udeří se vším všudy. Začne to ale nenápadně, teploty se budou první polovinu měsíce »motat« okolo 25 °C, ale okolo 17. července by se mohly výrazně zvednout. „Nějaké tropické dny, což je teplota vzduchu přes 30 °C, nás v červenci a srpnu určitě čekají,“ poznamenává Honsová. Oproti loňským úmorným vedrům by ale toto tropické období nemělo trvat příliš dlouho. S koncem měsíce by měly teplotní špičky opadnout.
  • Srpen
    Zatímco minulý rok to byl nejteplejší měsíc v roce, letos by se měly teploty umírnit. „Prozatím to vypadá, že nás nečeká výrazně nadprůměrné léto. Spíše by se počasí mělo vrátit k teplotním dlouhodobým normálům,“ tvrdí Honsová. Teploty nad 25 stupňů by měly vystoupit jen krátkodobě.
  • Září
    Kdo nemá rád letní návaly na turistických atrakcích, měl by zaměřit svou pozornost na září. V první polovině nás sice zchladí přeháňky, ale i ty budou jen krátkodobé a teploty se ještě stále budou přes den držet u dvacítky. Ranní teploty se však již budou pohybovat kolem deseti stupňů. Toto počasí je jako stvořené pro túry v horách.
  • Říjen
    Letošní desátý měsíc by měl být teplotně průměrný, což znamená, že ze začátku nás může překvapit mrznoucí jinovatka, mlha a vlhko. V očekávání jsou teploty jen kolem 13 stupňů a slunce by se mělo ukázat jen v jednom týdnu v měsíci. Doporučuje se vyrazit do severní Afriky, kde je v tomto období nejlepší počasí!
  • Listopad
    Sněhové nadílky bychom se mohli letos dočkat už v druhé polovině listopadu, na rozdíl od loňského roku, kdy bylo jen sychravo a vlhko. Ujeďte raději zase do teplých krajů! Chceteli si užít levné koupání, zkuste Tunisko, Egypt a Baleárské ostrovy. Pozor ale na Řecko a Turecko, tam moře ochlazují monzuny.
  • Prosinec
    Nejdříve holomráz bez sněhu, pak závěje. Letošní Vánoce budou tentokrát sněhové. Sněžit údajně začne už před svátky a chumelenice potrvá až do Silvestra. Přesto – pokud si chcete užít lyžování se sluncem, jeďte raději do Rakouska. Nejjistější dovolenou se sluncem ale máte v Karibiku.
Jaké bude počasí v Česku v roce 2009 podle stoletého kalendáře?

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.