Hlavní hygienik varuje: Chřipka! Epidemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hlavní hygienik varuje: Chřipka! Epidemie!

PRAHA – „Ano, v Česku propukla chřipková epidemie!“ konstatoval včera jedinou větou Michael Vít, hlavní hygienik ČR. Nejvíce jsou zatím nebezpečnými viry zasaženy okresy Praha-východ, Brno-město, Český Krumlov, Hodonín, Uherské Hradiště, Ostrava. A nemoc se šíří dál.


..

„Ještě tento týden očekáváme vyhlášení epidemie v řadě dalších měst,“ říká doktor Vít. Zároveň upřesňuje, že se o epidemii začíná mluvit ve chvíli, kdy onemocní více než 2000 na 100 000 obyvatel. Této hranici se blíží okresy Příbram, České Budějovice, Plzeň-město, Hradec Králové, Jičín, Trutnov, Chrudim a Brno-venkov, tam už marodí 1800 až 1900 lidí na 100 000 obyvatel.

Domněnce, že počet marodů poroste, nasvědčují i dvě skutečnosti. Za prvé průběh epidemií ve Španělsku, Anglii nebo Německu, odkud se k nám nemoc dostala. Druhým důvodem je malá ochrana lidí před viry pomocí očkování. „Naočkovat se nechalo asi 700 tisíc lidí, tedy přibližně jen sedm procent populace,“ uvádí Vít. Pokud jste se ale nechali očkovat už před více než čtyřmi týdny, tak si vaše tělo již stihlo vytvořit dostatečné množství protilátek a můžete si být jisti, že neonemocníte. Alespoň ne chřipkou... Letošní vakcína proti virům stoprocentně chrání.

Odborníkům dávají za pravdu i nemocní, kteří leží doma s vysokými horečkami. „Večer jsem byla jenom unavená, ráno jsem se vzbudila s horečkou 39,6 °C. Očkovaná nejsem,“ popsala Kateřina Hanousková z Ostravy. Podle lékařů jde i o typický průběh chřipky. „Narozdíl od virózy nemá pacient zpočátku onemocnění rýmu ani kašel,“ popisuje doktor Jan Kadleček.

Co se děje v hlavě při chřipce?

1 – Mozkové jádro amygdala
Oblast mozku, která řídí emoce.
2 – Podvěsek mozkový
Část mozku, která řídí mimo jiné hormony. Při nachlazení se dostavuje špatná nálada.
3 – Čichové pohárky
Vysílají čichové signály mozkové kůře. Když jsme nachlazení, náš čich je oslaben.
4 – Čelní dutina
Stejně jako vedlejší dutiny vpravo a vlevo od nosu se může zanítit, když se nachladíme.
5 – Nosní skořepa
Je celá pokryta sliznicí. Tudy nos vdechuje škodliviny a bacily ze vzduchu.
6 – Ústní dutina
Při nachlazení v ní hnízdí velké množství bacilů: zákaz líbání!
7 – Oblast jícnu
Je-li narušena filtrovací funkce nosu, mohou se viry a bakterie hromadit i tady. Výsledkem je bolest v krku!


Autor: (frr)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.