352 250 ČECHŮ BEZ PRÁCE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

352 250 ČECHŮ BEZ PRÁCE

Kvůli zvyšující se nezaměstnanosti v ČR nestíhají už ani úřady práce.
Kvůli zvyšující se nezaměstnanosti v ČR nestíhají už ani úřady práce. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Poslední ekonomické ukazatele mluví jasně – krize v České republice se prohlubuje. Propadá se průmyslová výroba, export, firmám významně ubývají zakázky. Co to znamená pro běžné lidi?

Ekonomická krize se u nás rychle prohlubuje, už teď je...

Bohužel jediné: propouštět se bude víc, než se čekalo. Teď je bez práce už 352 250 lidí, další desítky tisíc je budou následovat. Úřady práce praskají ve švech. Nezaměstnanost je teď v republice šest procent, letos se ještě zvýší o 12 procenta.

Co dělat, když přijdete o práci?
Důležité rady a odpovědi na otázky

Byl jsem propuštěn z práce, jak se mám s takovou situací vyrovnat?
Nejdůležitější je nepropadat pocitu zmaru i zneuznání. Věnovat se činnostem, na které nemáte běžně čas, pěstovat koníčky a dělat drobné domácí práce. Trávit víc času s rodinou a aktivně vyhledávat pracovní příležitosti. Najít si krátkodobou brigádu. Rozhodně ale neřešit tuto životní krizi pitím alkoholu nebo hraním na automatech.

Pracuji ve firmě, která je zaměřena na export, mám se bát o místo?
Dvě třetiny tuzemských firem nevylučují, že budou propouštět. Mezi nejohroženější skutečně patří firmy zaměřené na export. Hlavně menší firmy mohou doplatit na nedostatek kapitálu a budou nuceně propouštět. O místa by se měli bát i zaměstnanci automobilového průmyslu.

Byl jsem propuštěn, co mi náleží?
Pokud jde o výpověď z organizačních důvodů, náleží zaměstnanci odstupné. Odstupné nemá žádný vliv na evidenci na úřadu práce a nemá vliv na pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Za jaké situace mám nárok na podporu v nezaměstnanosti?
Pokud uchazeč o zaměstnání v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání odpracoval alespoň dvanáct měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti. Výše podpory v nezaměstnanosti se stanovuje z poslední ukončené činnosti. Pokud je tou činností zaměstnání, pak se podpora vypočítává z průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního ukončeného zaměstnání. Podpora se vyplácí pět měsíců (do 50 let věku nezaměstnaného, od 50 do 55 let je to 8 měsíců, nad 55 let je to 11 měsíců). Ze svého předchozího průměrného platu nezaměstnaný dostane: 1. a 2. měsíc až 65 %, 3. a 4. měsíc 50 %, 5. měsíc 45 %. Maximální výše podpory je omezena částkou 13 307 Kč měsíčně.

Kdy nemám nárok na státní podporu?
Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání, se kterým byl v době posledních šesti měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání skončen pracovněprávní vztah podle zákoníku práce pro hrubé porušení pracovní kázně.

Firma mi dluží peníze, jak je mohu vymáhat?
Pokud zaměstnavatel dluží mzdu, jedná se o porušení pracovněprávních předpisů. Pokud k tomu dojde a dohoda se zaměstnavatelem není možná, má zaměstnanec možnost podat stížnost na příslušném inspektorátu práce. Inspektorát práce může provést kontrolu a uložit zaměstnavateli pokutu. Vymáhat mzdu však zaměstnanec může pouze u soudu.

Přišel jsem o práci a nemohu dočasně splácet hypotéku, vyjde mi banka nějak vstříc?
Banky nabízejí pojištění schopnosti splácet. Např. Komerční banka poskytuje pojištění schopnosti splácet ke spotřebitelským úvěrům zdarma. Klient je tím pojištěn např. pro případ trvalé invalidity či právě ztráty zaměstnání – výpověď ze strany zaměstnavatele. Každý takový případ je pro banku individuální a vždy, když se klient dostane do platební neschopnosti, je třeba tuto skutečnost nahlásit bankovnímu poradci a domluvit se na individuálním řešení.

Mám si hledat práci sám, nebo důvěřovat úřadu práce?
Nejlepší je kombinace obou variant. Úřad práce neeviduje veškeré pracovní nabídky, proto je vhodné sledovat i denní tisk, popř. internet (www.prace.cz, www.sprace.cz, www.jobs.cz a další)

Jak je to s rekvalifikačními kurzy?
Na rekvalifikaci není právní nárok. Do rekvalifikace se uchazeč nebo zájemce o zaměstnání zařazuje v případech, kdy rekvalifikace je nutná pro jeho uplatnění na trhu práce a podle požadavku trhu práce. Nabídka je rozdílná podle regionů a potřeb místního trhu práce. Úřad práce hradí náklady na rekvalifikaci za účastníka rekvalifikace, kterého na rekvalifikaci doporučí.

NEJOHROŽENĚJŠÍ PROFESE
  • Skláři
  • Zaměstnanci textilek
  • Zaměstnanci keramiček
  • Autodopravci
  • Dělníci ve strojírenství
  • Dělníci v elektrotechnice
  • Zaměstnanci v automobilovém průmyslu
  • Zaměstnanci stavebních firem
  • Zaměstnanci v cestovním ruchu
  • Zaměstnanci bank a finančnictví
Ekonomická krize - Příběhy lidí, kteří ztratili zaměstnání

19.1.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.