Tyhle panenky stojí 30 000 Kč! Mají pravé vlasy a řasy z lišky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tyhle panenky stojí 30 000 Kč! Mají pravé vlasy a řasy z lišky

Panenka váží obvykle 6 až 10 kilo a měří od 60 do 75 centimetrů.
Panenka váží obvykle 6 až 10 kilo a měří od 60 do 75 centimetrů. (Aha! – Mária Rušinová, ara)

PRAHA – Jsou snem každé holčičky, a to i přesto, že kvůli své ceně a křehkosti nejsou na hraní. Luxusní porcelánové panenky, které vypadají jako živé, a dokonce mohou mít podobu své malé majitelky, totiž vyjdou i na 30 tisíc korun!

Jsou snem každé holčičky, a to i přesto, že kvůli své ceně a křehkosti nejsou na hraní. Luxusní porcelánové panenky, které vypadají jako živé, a dokonce mohou mít podobu své malé majitelky, totiž vyjdou i na 30 tisíc korun! Hlavičky jim zdobí pravé vlasy a oči řasy z liščích chloupků.

Výrobci unikátních porcelánových panenek by se v České republice dali stěží spočítat na prstech jedné ruky. Ty nejluxusnější kousky vznikají pod rukama oděvní návrhářky Lucie Fošenbauerové a její maminky, výtvarnice Ireny Zábojové. „Panenky jsou náš svět i přesto, že jejich ruční výroba není jednoduchá. U nového typu trvá čtvrt roku, pokud pracujeme na portrétní panence, která má za předlohu skutečnou holčičku nebo chlapce, trvá to půl roku. Od každého typu vyrábíme obvykle tři až devět kusů. Panenky mají ochrannou značku a pořadové číslo série,“ popsala Fošenbauerová. Cena originálních panenek se pohybuje od dvaceti do třiceti tisíc, u portrétních panenek ale muže vystoupit i k padesáti tisícům. U zahraničních výrobců se cena takových kousků vyšplhá dokonce až ke 150 tisícům korun! Některé luxusní panenky mají pravé vlasy. Ty pocházejí z výkupů v Indii nebo Číně. Oči výtvarnice dováží z Německa a porcelán ze Švýcarska. Specialitou jsou i řasy z liščích chloupků.

Na křehké panenky si podle majitelky firmy nejvíce potrpí sběratelé a starší paní. „Nejdále jsme dodali panenku až do Ameriky, a jedna paní jich má od nás dokonce osm,“ prozradila Fošenbauerová, která by ráda vytvořila panenku i podle dcery Karla Gotta Charlotty. „Ona je moc pěkná, je to taková výrazná holčička,“ dodala výtvarnice.´

Jak porcelánová panenka vzniká
  • Z keramické hlíny se nejprve panenka vymodeluje.
  • Pak se vytvoří jednotlivé sádrové formy. Na jednu se spotřebuje až deset kilo sádry. Jedna forma vydrží maximálně 30 odlití.
  • Forma se vylévá porcelánovou hmotou. Nevypálený porcelán se nejprve dočišťuje a brousí.
  • Po vypálení je porcelánová hlava o třetinu menší, než byla před vypálením. Porcelán je křehký, často praská nebo se deformuje.
  • Obličej panenky se namaluje speciálními barvami a dá se znovu vypálit.
  • Vytvoří se kostra z drátů a ušije se tělo, které se vycpe vatelínem.
  • Panenka dostane řasy, oči, vlasy a nakonec se na ni ušije vhodný obleček.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.