Nový sněhový rekord - 17 zametačů uklidilo letiště za 20 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nový sněhový rekord - 17 zametačů uklidilo letiště za 20 minut!

Impozantní pohled na čisticí stroje a uklizenou dráhu. Zbavit se sněhu zvládla kolona »jedním vrzem«.
Impozantní pohled na čisticí stroje a uklizenou dráhu. Zbavit se sněhu zvládla kolona »jedním vrzem«. (Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, Jan Kadlec)

PRAHA – Zima udeřila v plné síle a na rozdíl od silničářů nebyla jejím nástupem zaskočena údržba letištních ploch na pražském ruzyňském letišti. Pomohla i nová technika, kterou si zde mohli konečně naplno vyzkoušet.

Když napadne na letišti sníh, mají maximálně 60 minut na to, aby uklidili nejen vzletové a přistávací dráhy, ale i pojezdové dráhy a odbavovací plochy, kde se nacházejí stání pro letadla.

„Při poslední sněhové nadílce byly nasazeny na úklid vzletové a přistávací dráhy všechny zametačeodfukovače, které máme, a byl vytvořen nový rekord. Plochu téměř 200 tisíc metrů čtverečních jsme s kolonou 17 zametačůodfukovačů poprvé v historii ruzyňského letiště uklidili v celé šíři jedním projetím – tzv. »na jednu ránu«. Připravili jsme ji tak do provozu za rekordních 20 minut,“ řekl Jan Kadlec, manažer provozu letištních ploch. Ještě před rokem byl čas úklidu až 90 minut.

Standardní úklid probíhá tak, že zametačeodfukovače sníh z plochy letiště odhrnou pluhem, zametou rotačním koštětem a ještě odfouknou zbytky proudem vzduchu. „V případě výskytu námrazy či ledu, nebo jako prevence, se před tvorbou těchto jevů používá odmrazovací látka,“ dodal Kadlec.

Na pražském letišti se pro odmrazování pohybové plochy nepoužívá sůl, ale speciální odmrazovací látka, která neškodí letadlům ani životnímu prostředí.

Po úklidu plochy je ještě potřeba změřit pomocí speciálního měřicího vozu koeficienty tření, tzv. brzdicí účinky, tedy údaj, jak moc to bude letadlům klouzat. Tuto informaci následně předává letištní řídicí věž pilotům, kteří podle ní přizpůsobují podmínky přistání nebo vzletu letadla.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.