Krize nám vzala práci - Statečně s tím bojujeme... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Krize nám vzala práci - Statečně s tím bojujeme...

Kopicovi s dcerami Míšou (vpravo) a Marií.
Kopicovi s dcerami Míšou (vpravo) a Marií. (pro Aha! – Ivan Dostál)

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU – Českem se žene vlna propouštění. Každý den se objeví zpráva o dalších lidech bez práce. Nejčernější odhady analytiků, že vlivem fi nanční krize přijde o práci v ČR až 50 000 lidí, se stávají realitou. S tíživou životní situací se snaží každý popasovat po svém. Srdnatý zápas se zajištěním obživy svádí i řada rodin s dětmi. Přinášíme vám jejich příběhy. Ti lidé chtějí jediné – žít normální život se slušným zaměstnáním.

Tihle lidé si zaslouží obdiv
Jsou jedni z až 50 tisíc osob posti žených finanční krizí

..

Světlá nad Sázavou je malebné sedmitisícové sklářské městečko – už nikdy nebude jako dříve. Obří podnik Sklo Bohemia, v němž pracovalo přes 1200 lidí, je v úpadku. Všichni přišli o práci, mzdy nebyly lidem vyplaceny za dva měsíce.

Pokud ale přijedete do Světlé, překvapí vás ulice plné lidí a přátelská atmosféra. Společná rána – propouštění – obyvatele spojila. Na náměstí postávají skupinky lidí v družném hovoru. Jsou to povětšinou skláři, chybí jim pravidelný kontakt s lidmi z práce, takže na náměstí jsou vlastně stále mezi svými. Potřeba si popovídat je vidět na každém z nich. O práci ve sklárně se ale s námi nikdo z místních bavit nechce. Zklamání a beznaděj si mnozí nosí hluboko uvnitř. „Co bych vám měl říct, už dva měsíce jsem nebyl na pivu. Dejte mi tisícovku a já vám povím svůj příběh,“ snaží se originálně řešit tíživou finanční situaci pan Novák...V následujících příbězích se dozvíte, jak složitou situaci zvládají lidé ve Světlé a na Zlínsku.

Rodina Kopicova - Naděje umírá vždycky jako poslední!

Kopicovi jsou typická sklářská rodina. Ve zkrachovalé sklárně ve Světlé pracoval pan Vladimír (50) jako brusič, jeho manželka Marie (40) jako brusička. Ztráta zaměstnání je nezlomila. „Situaci řešíme, ale odvázaní z toho nejsme,“ líčí paní Marie. Ta je teď živitelkou rodiny, kterou s Vladimírem tvoří ještě dcery Michaela (21) a Marie (10). Alespoň na čas našla paní Marie brigádu – pro operátora nabízí tarify na pevné telefonní linky. „Teď toho budu muset nechat, jdu na pracák,“ říká.

Rodina musela výrazně omezit rozpočet. „Zrušili jsme stavební spoření, omezili příspěvky na důchodové připojištění, nebude dovolená a nekupuje se oblečení. Na jídle ale nešetříme, i na pivo si občas zajdeme, takže to není zas tak zlé. Chodíme se bavit, nechceme tady jen sedět s rukama v klíně. Rodinný rozpočet přitom musí vystačit s pár tisíci. „Dřív jsme dohromady vydělávali necelých třicet tisíc. Naštěstí nemáme půjčky, takže to nějaký čas přežijeme. Přihlásil jsem se do rekvalifikačního kurzu. Půjdeli vše hladce a udělám zkoušky, už před Vánoci ze mě bude svářeč,“ říká vyrovnaně Vladimír.

Jaké budou u Kopiců Vánoce? „Chudé. Vánoce si uděláme, nezáleží na dárcích, ale na atmosféře,“ myslí si Vladimír.

A jakou mají Kopicovi radu pro kolegy hledající zaměstnání? „Aby se nebáli práce a šli dělat i to, co nikdy nedělali. Problém je to samozřejmě pro nás starší. Vždy řeknou: My se vám ozveme, a to předem víte, že už vám nikdy nezavolají. Naděje ale umírá poslední. Musíme, musíme,“ odhodlaně dodává Vladimír.

Kliknutím zvětšeteRodina Onderkova Byli na dně, začali podnikat

Oči opuchlé pláčem, pocit beznaděje, neúspěšné návštěvy úřadu práce, minimum peněz z podpory. A to celý dlouhý rok. Tak ještě nedávno přežívala Ivana Onderková (39) z Trnavy nedaleko Zlína. Ve stejné době přišel o práci i její muž Milan (44). Žít z podpory bylo krušné. Jenže vyučená kuchařka nesložila ruce do klína. „Nikdy nesmíte přestat hledat, nesmíte se poddat, musíte bojovat,“ přibližuje moment, kdy se Onderkovi rozhodli pronajmout si v jednom ze zlínských průmyslových areálů v Malenovicích nevyužívaný sklep. „Částečně pomohla dotace z úřadu práce, částečně rodinné úspory i půjčky. Na začátku to bylo strašně náročné, ale zvládli jsme to,“ přibližuje první chvíle podnikání paní Ivana.

Teď vedle manžela »zapřahá« i dceru Michaelu. Vaří a prodávají hotová jídla, připravují speciality, umývají nádobí, účtují... Prostě se nezastaví, pracují denně od čtyř od rána do pěti do večera. Ale ničeho nelitují. Vánoce u Onderků budou letos vonět daleko lépe než loni a budou také o hodně bohatší...

Ohrožené profese: Co dělat, když...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.