Máte žízeň? Ve vedru pijte alespoň tři litry tekutin denně, ale pozor: Z limonád hrozí rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Máte žízeň? Ve vedru pijte alespoň tři litry tekutin denně, ale pozor: Z limonád hrozí rakovina!

V horku přijde minerálka vhod. Pozor ale na její množství!
V horku přijde minerálka vhod. Pozor ale na její množství! (Aha!: Alexander MALACHOVSKÝ)

PRAHA – Také je vám horko? Tak si dejte dobrý pozor, abyste neustále pili. Ale bacha dávejte také na to, co pijete! Rozhodně není dobré prolévat se jen výhradně limonádami či minerálkami. Mohli byste si totiž způsobit nepříjemné zdravotní trable!

A minerálky zvyšují tlak!

Člověk by měl denně vypít minimálně tři litry vody. Ideální je obyčejná voda, ať už balená či z kohoutku, s pár kapkami citronové šťávy. Nebo neslazené ovocné, zelené či bylinkové čaje. Případně hodně ředěné ovocné džusy. A samozřejmě minerálky, i když s těmi je to trochu problematické...

  • Nebezpečné minerálky
    Minerálky jsou důležité kvůli obsahu solí, které tělo potřebuje doplňovat – při fyzické námaze a ve vedru to platí dvojnásob. Za běžných podmínek stačí půl litru minerálky denně, při extrémní zátěži či teplotě litr a půl i více. Pokud bychom však pili výhradně minerálky, můžeme se dříve nebo později dočkat potíží. Ledviny jsou totiž vystaveny značné námaze, přebytečné soli se navíc usazují v cévách a postupně tak přispívají ke zvyšování krevního tlaku.
  • Jedovaté limonády
    Ideální nejsou ani levné limonády. Vědci totiž zjistili, že mnohé obsahují benzen, který způsobuje rakovinu! „V Británii testovali na třicet nápojů, u drtivé většiny z nich bylo benzenu víc než v pitné vodě, ve čtyřech tolik, že musely být staženy z prodeje. Testy probíhají i v Kanadě, USA a Německu, výrobcům i hygienikům to hodně zamotalo hlavy,“ řekl odborný konzultant pro odborná a ekologická rizika Miroslav Šuta. Podle vědců za to zřejmě mohou dvě složky limonád. „Nejspíš spolu reagují konzervanty typu benzoát sodný a vitamin C. Reakci zřejmě může spustit či urychlit slunce, vliv může mít také koncentrace těchto látek,“ řekl Šuta. „Víme o tom, jde ale o zanedbatelné množství, které nemůže nijak ohrozit zdraví spotřebitelů ani malých dětí,“ tvrdí Zdeněk Huml ze Svazu výrobců nealkoholických nápojů.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.