Kuriózní zatýkání podnikatele - Na policisty vybafl lev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kuriózní zatýkání podnikatele - Na policisty vybafl lev!

Podnikatel Hora se svým lvem.
Podnikatel Hora se svým lvem. (pro Aha! – Marek Hofman, Jaroslav Benda)

Č. BUDĚJOVICE – Lví tlamě museli čelit příslušníci zásahové jednotky jihočeské policie. Když totiž zatýkali podnikatele Milana Horu (44) podezřelého z padělání milionových směnek a peněz, čekalo na ně nemilé překvapení. Při domovní prohlídce objevili nejenom několik trezorů, ale i živého lva.

Lví tlamě museli čelit příslušníci zásahové jednotky jihočeské policie. Když totiž zatýkali podnikatele Milana Horu (44) podezřelého z padělání milionových směnek a peněz, čekalo na ně nemilé překvapení. Při domovní prohlídce objevili nejenom několik trezorů, ale i živého lva.

Šelmu podle informací Aha! muž podezřelý i z kontaktů na podsvětí dostal před lety jako kotě od kamaráda z cirkusu. Podle známých rodiny se s ním mazlil. Niky, jak se lev jmenuje, prý nikdy neokusil živou potravu, a tak se Hora nebál, že by mu ublížil. Policisté ale na mírumilovnost šelmy nedali. Protože potřebovali prohledat i klec, kterou obývala, přivolali veterináře z pražské zoo, aby lva uspal. Podnikatel a bývalý vojenský stíhač byl obviněn a v cele čeká na uvalení vazby. O lva zatím pečuje rodina. Nelze ale vyloučit, že ho zabaví exekutor.

Mláďátko koupil za 40 000 Kč

V českých domácnostech je v současné době kolem 8000 nebezpečných zvířat, jsou to jak velké kočky, tak plazi, opice, papoušci a další zvířata. Například lva chová také Jaroslav Kaňa (48) z Lounska.

Dvousetkilový mazlíček, kterého koupil jako desetidenní miminko za 40 tisíc korun, s ním do roka a půl spal v posteli. Rád se tulil, a když už hrozilo, že páníčka zalehne, byl se společným nocováním konec. Jinak Kaňa se lvem Leonem a medvědy Tomem, Jerrym, Bleskem a Utou hraje v reklamách i filmech. Měl štěstí na životní partnerku, která jeho vášeň chápe. „Manželka je stavařka. Musel jsem na ni pomalu, ale chovu šelem nakonec propadla. Pracuje s malými medvědy,“ říká Kaňa.

Kdo by si však chtěl koupit domů lva, toho varuje i Ludvík Berousek, majitel zooparku s vysloužilými cirkusovými zvířaty. „Je to velké riziko. Neuvědomují si, že to bude roztomilá kočička jen několik měsíců. Pak z ní ale vyroste zvíře, které je schopné zabít,“ říká Berousek.

Nebezpečná zvířata musí chovatel registrovat na veterinární správě. Důvodem však není podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna jejich nebezpečnost pro okolí, ale to, že jde o druhy, kterým může uškodit člověk neodborným chovem.

KOLIK STOJÍ LEV?
  • Lva lze koupit za 10 až 15 000 korun. Často se ale prodávají mnohem dráž.
  • Tygr sibiřský stojí 500 až 1000 eur (12 250 až 24 500 Kč).
  • Medvěda v současné době u nás nelze legálně koupit. Na černém trhu ho ale Rusové nebo Rumuni prodávají za 200 až 300 eur (5000 až 7300 Kč). Přes hranice ho ale nelze provést.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.