Pejsek je nemocný - Aha! radí, co dělat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pejsek je nemocný - Aha! radí, co dělat

To, že pejska něco trápí, poznáte například podle změny chování.
To, že pejska něco trápí, poznáte například podle změny chování. (Profimedia.cz)

PRAHA – Chcete si pořídit psa? Je to radost, ale i starost. Přemýšleli jste o tom, že může třeba onemocnět? Jak zacházet se psem, který má trvalé zdravotní poškození? Který třeba oslepne nebo ohluchne?

● Jaká jsou nejčastější onemocnění psů?
Nejčastěji se vyskytují onemocnění způsobená parazity. Každý pes by měl alespoň jednou ročně jít na odčervovací kúru. Co se týká klíšťat, i pes může onemocnět lymskou boreliózou. Protože se psovi netvoří nápadná červená skvrna, páníček si nemusí ničeho všimnout. Asi po třech měsících ale začne kulhat, to se nemoc rozšířila na nervovou soustavu. Prevencí je očkování proti borelióze a prostředky odpuzujících hmyz.

● Co dělat, když má můj pes na kloubech lysiny?
Zamezit jejich rozšíření. Pomohou i měkké podložky. Několikrát denně natírejte postižená místa mléčným tukem nebo vazelínou. Lysá místa na těle mohou být způsobena parazity, hormonálními poruchami či záněty. Raději proto zajděte za veterinářem.

● Psovi páchne z tlamy.
U mladých zvířat do šesti měsíců to může být způsobeno krvácením při výměně zubů. Vyplachujte štěněti tlamu heřmánkovým čajem. Starším psům čistěte zuby psí zubní pastou. Koupíte ji ve zverimexech či u veterináře. Žvýkání kostí podporuje tvorbu slin, mizí po něm i zápach.

● Je pro psa dostatečná granulovitá strava?
Psi nesmí čokoládu, vinné hrozny, koláče, dorty a sušenky. Strava bohatá na cukr může způsobit cukrovku a oslepnutí. Nekrmte psy ani syrovým vepřovým a drůbežím masem, mohli by onemocnět třeba slintavkou, kulhavkou či salmonelózou. Naopak syrové hovězí a skopové se doporučuje. Suchá strava je ale úplně postačující a vyvážená. Navíc omezuje tvorbu zubního kamene.

● Co mám dělat pro to, aby se můj pes cítil dobře?
Věnujte se mu intenzivně alespoň tři hodiny denně. Choďte na procházky, hrajte si, provádějte u něj hygienu a často ho hlaďte.

● Jak se mám chovat k postiženému psovi?
Nelitujte ho a chovejte se k němu jako dosud.

● A co když pes ochrne?
Pokud mu byla amputována končetina, není to takový problém. Pes je víceméně schopný žít jako dosud. To platí i pro psy s kyčelní dysplazií. Jen ze schodů je raději sneste nebo kupte pomocný postroj.

● Když pes oslepne?
Většina psů se s tím poměrně dobře vyrovná. Rychle si na handicap zvyknou. Občas sice do něčeho narazí, ale jinak dokážou tento chybějící smysl vyrovnat sluchem, čichem nebo »hmatem«.

● Když pes ohluchne?
I ztráta sluchu neznamená pro psy výraznější problém. Vy, jako jeho páníček, se ale musíte naučit udělovat povely rukou. Psí pozornost si můžete získat pomocí speciální trubky, kterou používají myslivci. I přes hluchotu totiž psi dokáží některé zvuky vnímat. Podle okolností by mohl pomoci druhý pes, podle kterého by se ten hluchý mohl orientovat.

● Platí nějaké obecné pravidlo, když pes ztratí některý ze svých smyslů?
Ano. Psi, trpící ztrátou některého smyslu, potřebují více klidu. Přemístěte proto jejich pelíšek z průchozích míst někam do klidného kouta. Přibližujte se k němu opatrně, nesmíte ho vylekat.

● Vnímají psi bolest jinak než člověk?
Trpí stejně, ale jako ostatní zvířata bolest instinktivně skrývají. V přírodě to je totiž pro okolí signál, že jsou zranitelnější, a mohou být pak napadeni jiným zvířetem. Neléčená bolest působí obrovský stres a může vést k dalším zdravotním problémům (nemoci srdce, žaludeční vředy, zhoršená funkce ledvin, oslabení imunity...). Psi se pak ve snaze vyhnout situacím, které jim působí bolest, stávají často agresivní.
Typickými projevy bolesti psů jsou:
– změna chování
– štěkání a kňučení
– neklid, agresivita či naopak apatie.


Čtěte v nedělním Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.