Jatka na silnicích! Polovinu lesní zvěře zabijí auta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jatka na silnicích! Polovinu lesní zvěře zabijí auta!

Včera srazilo auto srnu i u Otvovic u Kralup nad Vltavou.
Včera srazilo auto srnu i u Otvovic u Kralup nad Vltavou. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Až polovina zvěře, která žije v českých lesích, zahyne na silnicích pod koly aut. Agentura na ochranu krajiny a přírody přišla se zcela ojedinělou studií, která zmapovala, kolik zvěře ročně zahyne pod koly automobilů.

Ve srovnání s tím, kolik zvěře u nás fakticky žije, jde o opravdu strašná čísla. Zvláště u zajíců. A myslivci se hrozí: řidiči jich zabijí pětkrát více, než je plánovaný lov.

„U zajíců toto číslo dokonce převyšuje jejich odhadovaný počet z honitby k březnu, kdy zajíci ještě nevyvedli mladé,“ uvádí Josef Pubal z Českomoravské myslivecké jednoty. Proto může studie uvádět dokonce vyšší počet uhynulých zajíců, než kolik jich podle odhadů v lesích žije.

Šokující výzkum byl realizován mužem, který pěšky procházel vybrané úseky silnic a zaznamenával uhynulou zvěř. Tu následně vynásobil koeficientem podle celkové délky jednotlivých typů silnic v Česku. Nejvyšší koncentrace smrtelných zvířecích nehod je podle průzkumu na dálnicích a silnicích první třídy.

A to stále není všechno! Do analýzy se totiž dostala pouze zvířata, která ležela přímo na silnici nebo v příkopech. Nezapočítaly se zraněné kusy, které dokázaly ještě odběhnout a umřít někde jinde.

Sražené kusy nahlaste!

PRAHA – Podle zákona o myslivosti je každý řidič, který srazí některý z druhů lovné zvěře, povinen nehodu nahlásit policii, která už kontaktuje hospodáře mysliveckého sdružení, v jehož území se nehoda stala. Ten by se měl o sraženou mrtvou zvěř postarat a nebo dohledat poraněný kus, který odběhl z vozovky. O škody způsobené zvěří na vozidle se myslivecká sdružení nestarají, řidiči náhradu neposkytnou. To proto, že zvěř je přírodním bohatstvím státu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.