Včera bylo 33 °C, dnes kolem 23 °C Hrozí bouřky a krupobití - Jak nás ničí změny počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Včera bylo 33 °C, dnes kolem 23 °C Hrozí bouřky a krupobití - Jak nás ničí změny počasí?

Jednou je tak...
Jednou je tak... (ČTK)

PRAHA – Bouřky, přívalové deště a krupobití mění ze dne na den podle meteorologů počasí v Česku. „Dnes hrozí bouřky, jež budou místy doprovázet přívalové deště s kroupami a nárazy větru o síle 90 kilometrů v hodině,“ varoval včera Český hydrometeorologický ústav. Bouřky navíc označil vysokým stupněm nebezpečí!

Bouřky, přívalové deště a krupobití mění ze dne na den podle meteorologů počasí v Česku. „Dnes hrozí bouřky, jež budou místy doprovázet přívalové deště s kroupami a nárazy větru o síle 90 kilometrů v hodině,“ varoval včera Český hydrometeorologický ústav. Bouřky navíc označil vysokým stupněm nebezpečí!

Prudké změny počasí neprovázejí jen běsnění živlů, ale především zdravotní utrpění nás lidí. Počasí si s námi doslova hraje. Zatímco slunce a déšť se střídají, cítíme se malátní, vyčerpaní, unavení, trpíme bolestmi hlavy a ráno nejsme schopni vylézt z postele.

„Nejcitlivěji vnímají změny počasí chronicky nemocní lidé, diabetici, revmatici, pacienti s nemocemi srdce a cév, lidé trpící migrénami a často i ti, kteří prodělali nějaký úraz či větší operaci,“ popisuje lékař Petr Randáček. Co problémy, při nichž není člověk schopný fungovat, způsobuje a jde jim nějak předcházet? „Souvisejí jednak s hladinou některých látek v těle, především endorfinu a serotoninu, které tlumí bolest a působí pozitivně na náladu, a s bioelektrickými vlivy. Při změnách počasí se totiž mění elektrická rovnováha v ovzduší,“ popisuje doktor Randáček. Člověk se cítí dobře, když je ve vzduchu dost záporných iontů, proto je nám dobře třeba na horách. A při změnách se rovnováha v ovzduší mění a dobrých záporných iontů ubývá.

Pomoc při změnách počasí je proto velmi složitá. Pomáhá pravidelné otužování, v období změn úprava dávek léků, ale tu je třeba vždy konzultovat s lékařem. Dále je důležité pravidelně pít a jíst lehce stravitelná jídla – s větším podílem ovoce a zeleniny oproti těm tučným a hůře stravitelným.

Jak bude?

PÁTEK: bouřky a krupobití, kolem 23 °C
SOBOTA: přeháňky, kolem 22 °C
NEDĚLE: přeháňky, kolem 24 °C
PONDĚLÍ: polojasno, kolem 30 °C
ÚTERÝ: polojasno, kolem 29 °C
STŘEDA: bouřky, kolem 24 °C

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.