Petr Wolf: Asi budu pro radar! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Petr Wolf: Asi budu pro radar!

PRAHA – Po úterním podpisu smlouvy o stavbě radaru USA ukázalo ministerstvo zahraničí celý text dohody. Z té vyplývá, že u nás bude až 250 vojáků USA. Radarová základna by měla být postavena po schválení naším parlamentem do roku 2015.


Na základně bude 250 vojáků USA

A vypadá to, že pro radar zřejmě bude i odpadlík z ČSSD poslanec Petr Wolf. „Spíše budu pro radar. Je to dobrá věc. Američané nás, Evropany, tahali ze dvou válek. Teď se mění stabilita ve světě a oni chtějí Evropě pomoci,“ řekl Aha! Wolf.

Na hlasu Wolfa a přeběhlíků Melčáka s Pohankou a Snítilým bude přitom hodně záležet. Těsná koaliční většina ve Sněmovně totiž nemůže počítat s hlasy několika zelených, kteří jsou proti radaru. Český prezident Václav Klaus se už nechal slyšet, že pokud smlouva o radaru parlamentem projde, podepíše ji. Včera také na Wolfa podal trestní oznámení šéf ČSSD Jiří Paroubek – kvůli jeho výrokům o tom, že ho Paroubek vydíral a vyhrožoval mu. „To mi nevadí. Aspoň se ukáže pravda. I když se jeho vydírání těžko dokládá, pokusím se ty důkazy sehnat,“ řekl Wolf.

Co je ve smlouvě

● Česko poskytuje USA zdarma pozemek v Brdech, vzdušný prostor budeme kontrolovat my.
● Výstavbu základny obstarají Američané. Kontrolovat ji budou také jen oni. Češi získají přístup na základnu v případě, že nastane krizová situace (požár či nehoda).
● Na základně bude maximálně 250 amerických vojáků.
● Před velitelstvím radarové stanice bude vlát americká a česká vlajka.
● V dohodě je napsáno, že USA budou chránit a bránit i Česko.
● USA se zavazují respektovat české právo.
● Přímo na radarové stanici bude mít kancelář i český velitel.
● USA musejí informovat naše úřady o nasazení systému.
● Dohoda se sjednává na dobu neurčitou, výpovědní doba činí jeden rok.
● Radar umístěný v Česku nebude použit pro aktivity neslučitelné s Chartou OSN. Systém protiraketové obrany bude slučitelný se systémem obrany NATO.


Autor: (pol)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.