Klíšťata už útočí! Muž (62) po kousnutí ochrnul! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Klíšťata už útočí! Muž (62) po kousnutí ochrnul!

OPAVA – Léto ještě nezačalo a infikovaná klíšťata začala útočit! Jen za poslední dva týdny přijali lékaři v opavské nemocnici tři nové pacienty s klíšťovou encefalitidou s velmi těžkým průběhem.


A nemocných prý bude nyní rapidně přibývat!
Všichni tři nemocní leží na infekčním oddělení nemocnice ve velmi vážném stavu. „Jedná se o důchodce. Dva z nich, muž a žena, mají kvůli encefalitidě poruchy vědomí. A nejhůře je na tom pacient z Olomoucka, tomu ochrnula pravá ruka a obě nohy. Jestli se činnost končetin obnoví, to zatím vůbec není jisté,“ uvedl pro AHA! primář oddělení Petr Kümpel. Pacient z Olomoucka, kterého do nemocnice přivezli už v bezvědomí, ale podle lékaře asi ani netušil, že vůbec na svém těle nějaké klíště měl. „Málokdo ví, že člověk může tuto zákeřnou nemoc dostat i od larvy klíštěte. Je totiž ještě menší než klasické klíště, a je průhledná, takže se snadno přehlédne,“ varuje Kümpel. Přitom stačí, aby byla přisátá jen několik hodin, a pak sama odpadne. Na severní Moravě jsou letos nákazová ohniska největší. Klíšťat, která jsou infikována, je tady nejvíce. „Kdo se chce chránit, musí se po pobytu venku zkrátka dobře kontrolovat zvláště tam, kde nemá oblečení,“ upozorňuje Kümpel.
Jedinou účinnou ochranou je ale podle odborníků očkování. „Nejsem žádný zástupce farmaceutických firem, ale tohle očkování opravdu dokáže člověka ochránit,“ dodává lékař s tím, že zcela jistě mohlo zachránit i staršího pána, u kterého teď vůbec není jisté, jestli se kvůli zákeřné nemoci ještě postaví na nohy.


Autor: (gbr)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.