Prasečí farma hrůzy: Pašíci se pojídali navzájem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prasečí farma hrůzy: Pašíci se pojídali navzájem!

Měl štěstí. Tenhle pašík přežil i v úděsných podmínkách, bez jídla a bez vody....
Měl štěstí. Tenhle pašík přežil i v úděsných podmínkách, bez jídla a bez vody.... (pro Aha! Stanislav Beránek, ČTK)

BRZKOV – Hrůza! Otřesný případ týrání zvířat šokoval malou obec Brzkov na Jihlavsku. Majitel vepřína František Jekl zde v nevyhovujících podmínkách choval prasata, ačkoliv je vůbec neměl nahlášená. Prasata ležela ve vlastních výkalech, hlady ožírala mrtvoly dalších uhynulých vepřů.

Hrůza! Otřesný případ týrání zvířat šokoval malou obec Brzkov na Jihlavsku. Majitel vepřína František Jekl zde v nevyhovujících podmínkách choval prasata, ačkoliv je vůbec neměl nahlášená. Prasata ležela ve vlastních výkalech, hlady ožírala mrtvoly dalších uhynulých vepřů.

Případem se začala zabývat veterinární správa po anonymním udání, že v okolí popelnic něco nesnesitelně zapáchá. Na místo se okamžitě vypravili její kontroloři a po vniknutí do objektu se nestačili divit. „Za třicet let své praxe jsem se s podobným případem nesetkal. V objektu je více než 237 uhynulých zvířat různého věku v různém stupni rozkladu, mezi nimi je kolem stovky živých, ovšem silně vyhublých kusů,“ uvedl ředitel Veterinárního ústavu v Jihlavě Jiří Šulc.

Zvířata musela v objektu ležet několik měsíců bez přístupu k potravě a vodě. „Jsme si jistí, že tam probíhal kanibalismus, viděli jsme tam ohlodanou páteř a jiné kosti,“ dodal Šulc. Celý problém v Brzkově prý vznikl kvůli sporu dvou spolumajitelů. „Oni se nebyli schopní dohodnout. Pan Jekl prý neměl peníze, a tak se o zvířata nestaral,“ tvrdil jeden z místních obyvatel.

„Ta zvířata nechcípla na to, že by neměla žrádlo. Toho pro ně mám dost. Prasata ale dostala nějakej průjem, neměl jsme peníze, tak jsem je zkoušel léčit sám,“ ospravedlňuje se František Jekl. Mrtvoly prý nevyvážel také kvůli finanční tísni. Majiteli už teď hrozí až půlmilionová pokuta od veterinární inspekce za špatné nakládání s mrtvolami zvířat. Je ale jisté, že se nevyhne ani obvinění z týrání zvířat, možná i z obecného ohrožení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.