Ústavní soud rozhodl: První tři dny nemoci dostanete zaplaceno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ústavní soud rozhodl: První tři dny nemoci dostanete zaplaceno!

PRAHA – Těžká rána pro koalici, a zejména ODS! Ústavní soud včera zrušil část vládních reforem, podle které byly první tři dny nemoci neplacené! Od 30. června tak i v těchto dnech nemocenskou dostanete.


Loni přijatá norma se nelíbila opozičním poslancům, kteří proti ní podali stížnost. A Ústavní soud rozhodl, že nevyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci je protiústavní. Člověk, který si platí nemocenské pojištění nemůže podle soudu zůstat bez prostředků a navíc platit poplatky u lékaře.

Ostatní námitky opozice proti sociální části reforem, které se týkaly třeba výše porodného, soud zamítl.

Jiří Sezemský, mluvčí ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, včerejší rozhodnutí Ústavního soudu komentoval takto: „Karenční lhůta (doba, kdy se nevyplácí nemocenská) není ve světě nic neobvyklého. Nejen třídenní, ale i třeba devítidenní.“ Podle něj se nemocenská nevyplácí v prvních dnech nemoci ve 12 západoevropských zemích. Rozhodnutí se nelíbí ani premiérovi Mirku Topolánkovi, bude ho ale prý respektovat. Zklamáni jsou i zaměstnavatelé.

Nyní bude Ústavní soud rozhodovat, zda je v souladu s ústavou placení poplatků u lékaře a za recept.


Autor: (pol)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.