Ve státní Technologické agentuře: Velká žranice za 3 miliony!
Vedení Technologické agentury ČR (TAČR) si objednalo cateringové služby, tedy dodávky občerstvení, za 3 miliony korun. Podle smlouvy, kterou má Aha! k dispozici, se zaměstnanci a hosté agentury budou ládovat chlebíčky za 85 korun á kus, zapíjet je vodou za padesát nebo vínečkem za skoro 600 stovek za lahvinku. Bez daně...
Technologická agentura pod vedením svého dlouholetého předsedy Petra Konvalinky (64) uzavřela smlouvu na zajištění občerstvení a cateringových služeb se společností Moudrý překlad na 18 měsíců. Z přílohy, která je součástí veřejně dostupné smlouvy, vyplývá, že cateringová firma má dodávat například jeden šunkový chlebíček za 85 korun (v lahůdkách nestojí ani polovinu), sedmičku vína za 590 Kč, třetinku piva dvanáctky za 93,50 kaček či litr neperlivé vody za padesát korun. To vypadá jako stará známá vysokohorská přirážka...
Podle mluvčí TAČR Veroniky Dostálové představuje suma tři miliony pouze horní limit, který nemusí být vyčerpán. „Zajištění občerstvení a cateringu je primárně určeno pro akce s mezinárodní účastí, které TAČR pořádá v rámci evropských a mezinárodních projektů, jichž je součástí,“ říká. Akce jsou dle agentury často finančně pokryty z prostředků projektů spolufinancovaných EU. „Dále catering využíváme i při oponentních řízeních a celodenních jednáních s externí účastí, kde je zajištění občerstvení nezbytné pro řádný průběh,“ dodává mluvčí. Současně tvrdí, že dodavatel byl vybrán na základě splnění stanovených kritérií v otevřené výzvě. Konkurenční cateringové firmy nechtěly cenovou nabídku s ohledem na to, že neznají počet akcí a účastníků a další podmínky, komentovat.
Podle odborníků však není cena ani tak nadsazená v jednotlivých položkách pokrmů a nápojů, ale výrazně je prodražena přes doprovodné služby. „Obsluhující personál – jedna hodina za 2500 Kč – a kuchař na výdeji za stejnou cenu působí násobně nad trhem. Běžné sazby za obsluhu se v Praze typicky pohybují mezi 180 – 230 korun čistého za hodinu,“ uvádí příklad Luboš Kastner z gastrosekce Hospodářské komory. Stejně tak je podle něj výrazně nadhodnocena cena dopravy, kterou si firma účtuje. „Cena 160 korun po Praze a 90 korun za kilometr mimo Prahu je sedmkrát až osmkrát nad běžnými sazbami,“ poznamenává Kastner.
