Tajemství Babišova taháku! Jak to bude asi dál? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemství Babišova taháku! Jak to bude asi dál?

Babiš měl svůj tahák..
Babiš měl svůj tahák.. (foto Aha!)

Oslík v kruhu nebo zaseknutá deska. To se teď může lidem vybavit při projevech ministra financí Andreje Babiše (62, ANO). Politik a miliardář totiž používá stále stejnou argumentaci: státní kasa je v cajku, odvolání je »štvavá kampaň, jde o spiknutí a za všechno může Kalousek«. Proč se ministr proti obviněním nebrání něčím jiným? Používá totiž pořád dokola stejný tahák!

Když kdekoliv dojde na grilování Babiše, vytasí se ministr s poznámkami jasně řazenými do bodů, jak to udělal na středeční mimořádné schůzi Sněmovny. Tam dostával za uši za nahrávky, na kterých údajně ovlivňoval obsah MF Dnes, která mu patřila. A také za tu, kde zřejmě »pracoval« s obsahem »živého« vyšetřovacího spisu.

Já úspěšný
Jako první na svoji obhajobu vytahuje argument úspěšné vlády s podbody »dluh – rozpočet« a »daně + důchody«, které velice rád používá proti svým oponentům. Pak obvykle přistoupí ministr k druhému bodu „Proč mám být odvolán“. Zde má pod sebou několik poznámek. První je podnikání. Z jeho pohledu jde o úspěšný byznys, z pohledu oponentů důvod, proč je vyšetřována jeho minulost. Další jsou dluhopisy, od kterých vede šipka ke jménu šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska (56). Babiš často argumentuje tím, že právě bývalý ministr financí Kalousek umožnil nákup korunových dluhopisů bez daně.

Clona OKD
Třetím bodem je firma Agrofert, kterou až do února Babiš vlastnil a jejíž některé akvizice jsou podezřelé. Na odvedení pozornosti od své osoby poté slouží zakroužkovaná poznámka »soud OKD«. K tomu si Babiš pomáhá ještě nízkými volebními preferencemi ČSSD. V závěru druhého bodu má ještě připsáno »Hamáček, dopis. Vše jsem vysvětlil. Není žádný důvod (k odvolání – pozn. red.).«

Politolog Jan Kubáček (35):
Čekám, že se omluví
Lidé si všímají, že se Andrej Babiš (62, ANO) ve svých promluvách opakuje. Jak to působí na voliče?
„Zatím to stále funguje. Andrej Babiš cílí na politikou unavené, znechucené a apatické voliče. Babišovi vyšla sázka na to, že za všechno může Miroslav Kalousek (56, TOP 09) a je vnímán jako symbol číslo jedna staré politiky, starých nešvarů a jako takový arciďábel. Samozřejmě teď se dostal do určité defenzivy a dá se očekávat, že začne tu svoji komunikační strategii obměňovat.“
Jak dlouho ještě může s touto rétorikou vydržet?
„Dá se očekávat, že to v podstatě teď končí. Díky odposlechům se dostal do situace, kterou vnímá skoro každý. Doposud ho žádná aféra tolik neohrožovala. Čapí hnízdo nebo dluhopisy byla účetnická témata, kde to byl střet odborníků. Toto je pro každého pochopitelné a může to odrazovat nerozhodné voliče. Takže pan Babiš se musí soustředit víc na sebe.“
Změní svoji roli oběti?
Stále zůstane obětí. Dá se ale očekávat, že se objeví jev, který pan Babiš používá zřídka a jeho konkurenti skoro nikdy a tím je omluva a přiznání chyby. K tomuto kroku přistupuje vzácně, ale funguje to. Čeští voliči na to nejsou zvyklí a o to více to působí. Zůstane obětí, psancem starých pořádků, ale bude k tomu muset přidat omluvu.

5 variant, jak to bude asi dál?!

Zatímco prezidentský speciál se vznášel v oblacích směr Čína, Miloš Zeman (72) za sebou nechal Česko v silných turbulencích. Na stole mu leží premiérova žádost o vyhazov podezřeními zatíženého ministra financí Andreje Babiše (62, ANO), kterou přehlíží. Politici i lidé se bouří. Aha! se ptalo politologů na další možný vývoj...

Varianta 1: Babiš půjde od válu
Ministr financí Andrej Babiš (62, ANO) ve vládě skončí. Vystřídala by ho současná náměstkyně Alena Schillerová. Premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) si místo udrží. Trojkoalice složená z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL dovládne až do řádných voleb 20. a 21. října.
Politologové: palec nahoru

Varianta 2: Skončí Babiš i Sobotka
Dva kohouti vládu opustí. Babiše by nahradila jeho náměstkyně Schillerová a Sobotku třeba 1. místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec (47), nebo šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (59, ČSSD). Trojkoalice by dovládla do říjnových voleb.
Politologové: palec vodorovně

Varianta 3: Trojkoalice se rozloží
ANO dá »klukům a holkám« z ČSSD a KDU-ČSL sbohem. Z trojkoalice se se 64 hlasy stane menšinová vláda, což ale největším rivalům uvolní ruce a můžou do sebe šít ještě víc než dosud.
Politologové: palec dolů

Varianta 4: Sněmovna se rozpustí
Možnost, že by si poslanci »vypustili rybník«, je sice možná, ale téměř nereálná. Jednak by se muselo najít 120 hlasů, jednak by to museli stihnout do konce května. Tahle varianta by totiž vyústila v předčasné volby, které chce jen opozice.
Politologové: palec dolů

Varianta 5: Politiky vystřídají úředníci
Prezident Miloš Zeman (72), nikdo z ministrů, a dokonce ani nikdo z opozice si úřednickou vládu nepřeje. Tenhle scénář tak Aha! společně s politology vylučuje.
Politologové: palec dolů

Emoce vítězí u Zemana nad rozumem
„Téměř jistě to dopadne tak, že Andrej Babiš odejde a rozjede kampaň. Je jen otázkou, jak dlouho bude prezident Miloš Zeman datum jeho odvolání protahovat. A na kolik se bude chovat racionálně. Pro něj by bylo dobře, kdyby z toho vyšel jako moudrý státník. Takže v jeden den podepíše odvolání Babiše a zároveň v ten samý den jmenuje Babišova nástupce. Ovšem v kontextu šaškárny s hůlkou (prezident na Hradě usměrnil hůlkou premiéra a při jeho projevu se otočil a odešel – pozn.red.) a liberecké schůzky (prezident svolal šéfy vládních stran v momentu, kdy Sobotka jako jeden z nich odlétal do Lucemburku – pozn.red.) je zřejmé, že ve vztahu k Sobotkovi se Zeman chová iracionálně. Jeho emoce vítězí nad rozumem,“ shrnul celou situaci politolog Lukáš Valeš.

Zeman podá podnět

Prezident Zeman podá podnět k Ústavnímu soudu. Chce vědět, jestli je povinen za všech okolností odvolat ministra na návrh předsedy vlády. „Pan premiér Sobotka nedávno prohlásil, že podá kompetenční žalobu, zda jsem povinen odvolat ministra Babiše. Já hodlám učinit totéž, budu to nazývat podnětem Ústavnímu soudu, zda odvolání ministra je prezident povinen vyhovět,“ řekl včera při návštěvě Libereckého kraje.

... a zase se protestovalo!

Zatímco ve středu dvě desítky tisíc lidí, včera pár tisíc demonstrujících. I druhý den lidé v Praze protestovali proti politickým krokům prezidenta Miloše Zemana (72) a ministra financí Andreje Babiše (62, ANO). Ta včerejší demonstrace proběhla před Pražským hradem. „Zatímco na středeční akci přišli lidé organizovaně, tahle je spíše improvizovaná,“ řekla Aha! pořadatelka akce Šárka Fialová. A nemusí to prý být protest poslední. Pokud politici nedodrží požadavky demonstrantů, kteří chtějí odchod Babiše i Zemana, mohou být další akce příští týden.



Přečtěte si
havran2
12. 5. 2017 • 11:08

Lidé asi budou spokojeni když pan Zeman a pan Babiš z vlády odejdou a politici budou opět beztrestně krást,jak to bylo za minulých vlád ! ! !

-bello-
12. 5. 2017 • 10:44

Žádný slušný a chytrý český občan nemůže být unaven natolik, aby nevykopl z vlády jak Zemana , tak Babiše. Chytrý občan ví, jak moc se tady promítla touha po moci a že on, jako " svobodný " občan, je momentálně až na posledním místě . Neuvěřitelně se Zeman s Babišem předvedli

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.