Co barva čaje prozradí o vaší povaze: Jste »čajíček«, nebo naschválníček?
Černý jako bota? Nebo naopak louhovaný jen chvilku a s kapkou mléka navrch? Podle profesorky chemie z Michelle Franclové z pensylvánské univerzity Bryn Mawr College může způsob přípravy čaje mnohé vypovědět o naší osobnosti. Tak čemu dáte přednost vy?
1/ SLABOUČKÝ
Jestliže čajový sáček v horké vodě jen tak letmo poválíte, jste patrně trochu bojácné povahy. Velmi snadno ovlivnitelní, až příliš hodní, ostatní si z vás dělají dobrý den. Chce to trochu přitvrdit… Louhujte déle! Nebuďte čajíček!
2/ JAKO ANGLIČAN
Je váš čaj lehce průhledné barvy, louhovaný přesně podle návodu na obalu? Tři až pět minutek? Tak to tu máme co do činění s rozumným a racionálním jedincem, na kterého je spolehnutí. Rád pomůže, poradí a neočekává za to protislužbu. Navíc je gurmán, protože takto vychutná opravdu nejlépe chuť čaje.
3/ LEHCE PŘES…
Takto louhují sebevědomé typy milovníků čaje. Máte jasný názor, se kterým s ním neotřese. Ve společnosti jste lídr a při práci tahoun. Což je dobré, akorát jste někdy umíněný a svéhlavý a mělo by být po vašem. Nenechte se zviklat, i drobný egoismus je ve společnosti vítán. Konfrontace mnohdy pohne věcí vpřed.
4/ PŘELOUHOVANÝ
Máte rádi, když je čaj pořádně hořký, silný, až na vnitřních stranách hrnku ulpívá tmavá sedlina? Tak pozor! Jste extrémně vystresovaní lidé s duší psychopata. Impusivní, sobečtí, dělá vám někdy až škodolibou radost smůla druhých. Ostatní by se před vámi měli mít na pozoru. A vy sami před sebou dost možná též.
5/ S MLÉKEM
Přidání mléka do čaje sníží množství L-theaninu, který je známý pro své relaxační účinky. Ten, kdo si rád dopřeje tento gurmánský zážitek, zřejmě zklidnit nepotřebuje. Jde o člověka flegmatického, veselého, kterého jen tak něco nerozhází.
Nepřemáčejte sušenku!
Vědci, kromě povahy závislé na barvě čaje, zkoumali, jak dlouho namáčet sušenku. Zda je to recese nebo se tím vážně zabývali, to nevíme. Avšak čajová sušenka by měla být zvolna nořena a následně vytažena po dobu 1,5 sekundy! Aby nedrobila a netvořila se na dně šálku kašička. Přišlo se také na to, že namáčení a následné ukousnutí uklidňuje a přináší libé pocity!
