Levná superpotravina z Česka: 10 důvodů, proč si dát kedlubnu

Zapomeňte na avokádo nebo drahé superpotraviny z druhého konce světa. Skutečný poklad pro vaše zdraví roste nenápadně na českých zahrádkách. Kedlubna! Tahle zelená krasavice vás překvapí nejen svou chutí, ale hlavně tím, co ukrývá uvnitř. Je plná vitamínů, vlákniny a antioxidantů, které vám pomůžou s trávením i imunitou...
1. Bohatá na C. Jedna střední kedlubna pokryje téměř celou denní dávku vitaminu C – posiluje imunitu a chrání buňky.
2. Málo kalorií. Má jen kolem 40 kcal – ideální do jídelníčku při hubnutí nebo udržování váhy.
3. Plná vlákniny. Podporuje dobré trávení, zasytí na delší dobu a pomáhá snižovat cholesterol.
4. Stabilizuje hladinu cukru krvi. Má nízký glykemický index a je vhodná i pro diabetiky.
5. Obsahuje antioxidanty. Bojuje proti volným radikálům a podporuje ochranu buněk před stárnutím.
6. Má protizánětlivé účinky. Díky sloučeninám jako glukosinoláty pomáhá tlumit zánětlivé procesy v těle.
7. Podporuje zdraví srdce. Draslík v kedlubně přispívá ke zdravému krevnímu tlaku.
8. Univerzální využití v kuchyni. Dá se jíst syrová, vařená, pečená i grilovaná – sladká, jemná chuť. Skvěle chutná v salátech, polévkách i jako zdravé chipsy.
9. Levná a snadno dostupná. Nestojí moc a často pochází z lokální produkce – žádná exotika nutná. Můžete si ji snadno vypěstovat sami, i na balkoně. Je nenáročná a rychle roste.
10. Jedlá i s listy. Kedlubnové listy mají víc živin než samotná bulva – ideální do smoothies nebo jako náhrada špenátu. Kedlubna je přirozeně sladká a křupavá. Dá se jíst syrová, vařená, pečená i grilovaná.
Víte, že...
...jde o zeleninu původem z Evropy, pěstuje se od středověku? V lidovém léčitelství byla považována za prostředek proti zahlenění a jako přírodní pomoc při kašli. Dnes má své místo v moderní výživě.
Zdravé mlsání...
Domácí kedlubnové chipsy
Potřebujete: 2 větší kedlubny, 1 – 2 lžíce olivového oleje (nebo řepkového), podle chuti sůl, utřený česnek, uzenou papriku, kari, tymián, rozmarýn, parmazán.
Postup: Kedlubny oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky – ideálně pomocí mandolíny nebo škrabky na zelí. Plátky osušte papírovou utěrkou, aby nebyly mokré (budou křupavější). V míse je promíchejte s olejem a kořením podle chuti – např. jen se solí a paprikou, nebo česnekem a tymiánem. Rozložte je v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem, pečte v předehřáté troubě na 160 – 170 °C (horkovzduch) asi 20 – 30 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Pozor, ke konci se rychle se připalují. Nechte vychladnout – během pár minut křupnou ještě víc. Skvěle chutnají s jogurtovým, třeba i česnekovým, dipem, nebo jen tak samotné.
Středověká dušená s medem a bylinkami
Potřebujete (pro 2 – 3 osoby): 2 větší kedlubny, 1 cibuli, lžíci másla nebo přepuštěného másla (ghí), lžičku sušené majoránky, ½ lžičky mletého zázvoru (nebo kousek čerstvého), lžičku medu, 100 ml vývaru (zeleninový nebo drůbeží), sůl, pepř, špetku muškátového květu, čerstvou petrželku nebo tymián na posypání.
Postup: Kedlubny oloupej a nakrájejte na tenké plátky nebo nudličky. Na pánvi nebo v hlubokém hrnci rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte kedlubnu, chvíli opékejte, a poté zasypte sušenou majoránkou, zázvorem, případně špetkou muškátového květu. Podlijte vývarem, přiklopte a nech dusit na mírném ohni asi 15 – 20 minut, dokud kedlubna nezměkne. Na závěr přidejte med, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a nechte ještě pár minut spojit chutě. Posypte čerstvou petrželkou nebo tymiánem a podávej – třeba s kaší, tmavým chlebem nebo pečeným masem.