Přicestovala k nám až z Itálie: Rosnička ukrytá mezi kedlubny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Přicestovala k nám až z Itálie: Rosnička ukrytá mezi kedlubny!

Rosnička zelená přijela se zeleninou. U nás je přísně chráněná.
Rosnička zelená přijela se zeleninou. U nás je přísně chráněná. (Foto DES OP)

Pořádné překvapení se ukrývalo v bedně kedluben z Itálie. Pracovníci prodejny ve Kdyni na Domažlicku objevili mezi zeleninou krásnou živou žabku, rosničku zelenou.

Obojživelníka pohotově odchytili do sklenice a zavolali zvířecí záchranáře. Ti zařídili kedlubnové cestovatelce komfortní azyl. „Putovala k paní Jiřině Hepové, která má s odchovem obojživelníků a podobnými případy bohaté zkušenosti. Rosnička se u ní bude mít jako v bavlnce, speciální terárium, jako potravu dostane cvrčky, drobný hmyz i vitaminy,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Odkud přesně žabka přicestovala, není známo, zůstane tak v teráriu. „Vypouštět nepůvodní druhy zvířat do naší přírody je zakázané a velice nebezpečné,“ objasnil Makoň.

Drobná, ale hlučná

Rosnička zelená, u nás přísně chráněná, je rozšířená téměř po celé Evropě. Asi čtyřcentimetrový obojživelník je nejhlasitější evropskou žábou, jeho skřehotání je slyšet na kilometry. Někteří považují žabku za živý barometr, když se změní atmosférický tlak, kváká. To ale činí i při rozmnožování, spolehlivý meteorolog z ní tak opravdu není.

Rosnička zelená přijela se zeleninou. U nás je přísně chráněná.

Rosnička zelená přijela se zeleninou. U nás je přísně chráněná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.