Křupe vám v kolenou? Lékaři uklidňují, má to tak být...

Znáte to; na józe nebo na lekci pilates, na schodech při prohlídce zámku se najednou ozvou kolena. Křup, lup, křup! Okolo lidi, každý to praskání slyší. Mírné rozpaky. Ale co, není to nic závadného a nepoukazuje na chabou kondici kolen.
Pokud vaše kolena pokaždé, když vstanete, znějí jako miska křupavých cereálií, nejste sami. „Praskání nebo lupání, které okolo všichni slyší, je běžné. V lékařském světě tomu říkáme krepitace a většinou je to prostě normální součást kloubní mechaniky,“ říká věhlasný ortoped Mitchell McDowell. Může za to zpravidla praskání drobných bublinek plynu v kloubní tekutině nebo mírný posun šlach či vazů při pohybu. Je to dáno věkem, opotřebením, na funkčnost to vliv nemá. „Pouze v případě, pokud praskání provází bolest nebo dlouhodobá ztuhlost, máme problém.“ Úbytek chrupavky Bublinky se dostanou do pouzdra kolenního kloubu v důsledku úbytku chrupavky. Zhruba od třicátého roku se tato pružná výplň začne opotřebovávat, proto také další skřípání a vrzání, zatuhlost nebo záněty. Není však pravidlem, že musíme trpět artritidou. Dál už to z velké míry záleží na nás. Pokud zvolíme odpovídající životní styl, vhodnou stravu a uzpůsobíme váhu, nějaké křupání je jen veselou epizodkou. Najdou se lékaři, kteří tvrdí, že je prokřupnutí úlevné a kloub se tak aspoň dobře »porovná«. Křupání tedy není problém…
Nástup artritidy
Podle docenta Barryho L. Bentleyho z Cardiff Metropolitan University je opotřebení výraznější mezi 40. a 50. rokem věku. Skutečná artritida o sobě dává vědět okolo šedesátky, „Není to jednoznačné, u nikoho z nás nekoreluje věk chronologický s biologickým. Roli hraje genetika, dřívější zranění, četnost námahy, životní styl,“ vypočítavá Bentley. Kromě zátěže sportovní, pracovní či váhové hraje roli strava. „Konzumace průmyslově zpracovaných potravin, alkohol nebo kouření podporují systémový zánět, urychlují degradaci tkání.“
Pro naši kloubní kondici po 40…
1/ Udržování zdravé hmotnosti, aby se snížil tlak na klouby. 2/ Konzumace stravy bohaté na živiny, která obsahuje omega-3 mastné kyseliny (ryby, ořechy, luštěniny, zelenina). 3/ Podpora vitamíny C a E, které pomáhají chránit chrupavku před oxidačním poškozením. Dále vápník a vitamín D podporují stavbu kosti i chrupavky. 4/ Pravidelné aktivity s nízkou zátěží, jako je chůze, plavání, jóga, taiči nebo jízda na kole. 5/ Omezení nikotinu a alkoholu.