Řeky se zase vylévají z koryt - A pršet bude celý červen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Řeky se zase vylévají z koryt - A pršet bude celý červen!

Rozvodněná řeka Úslava zaplavila ulice Plzně.
Rozvodněná řeka Úslava zaplavila ulice Plzně.

PRAHA – Víkendové deště rozvodnily řeky a potoky na jihu a západě Čech. Hladina Vydry, která má běžně jen sedmdesát centimetrů, vystoupala včera až na neuvěřitelných 181 centimetrů.


● Hasiči evakuovali věřící z kostela
● Desítky lidí musely utéct z domovů
● Jeden člověk se zřejmě utopil

Silný a vytrvalý déšť vyhnal z domovů obyvatele několika obcí na Příbramsku a hasiči museli evakuovat i věřící z kostela v Plzni-Doubravce! Podle meteorologů nejsou vyhlídky na nejbližší dny o moc lepší. Bude stále větší zima, pršet a na horách dokonce sněžit!

Vzedmuté hladiny donutily hasiče na Plzeňsku k evakuaci lidí. „Osm lidí bylo evakuováno v Rokycanech. Dvacet lidí muselo opustit kostel svatého Jiří v Plzni-Doubravce,“ uvedl mluvčí plzeňských hasičů František Vaško. Voda na desítkách míst zatopila sklepy a garáže. Zaplavené a neprůjezdné jsou i některé silnice. Zcela pod vodou je podle hasičů silnice mezi Holoubkovem a Medovým Újezdem na Rokycansku. V Trhových Dušníkách muselo několik lidí strávit noc na obecním úřadě.
„Na soutoku Mže a Tiché na Tachovsku spadl včera odpoledne do řeky člověk, který se snažl na laně dostat na druhý břeh, a už se nevynořil. Policie nasadila při pátrání vrtulník s termovizí,“ řekl Vaško. Kvůli zvýšenému průtoku vody ve Vltavě, nechá Praha preventivně uzavřít protipovodňová vrata do Čertovky a vyklidit náplavky. Deštivé počasí se neumoudří ani v nejbližších dnech. „Dnes bude oblačno, na většině území přeháňky a na jihu Čech vytrvalý déšť. Denní teploty čekáme od 12 do 16 stupňů,“ říká meteoroložka Milena Ferebauerová. Kliknutím zvětšeteStejná »bída« nás čeká až do konce týdne. Navíc se začne ještě více ochlazovat. „V úterý budou denní teploty jen 9 až 13 stupňů, s občasným deštěm a přeháňkami,“ dodává Ferebauerová s tím, že na horách budou srážky smíšené a sněhové.
Podle dlouhodobé předpovědi bude oblačný a deštivý celý červen. „Do desátého června bude oblačno, přeháňky a bouřky. Teploty se zvýší na 18 až 23 °C,“ uvádí meteoroložka. Tepleji bude až koncem měsíce těsně před prázdninami. Sice bude stále oblačno, teploměr by však měl ukázat i 28 °C.

Dovolená v Čechách vyprodána!

Sluníčko a teplo by mělo být podle předpovědních map meteorologů snad začátkem prázdnin. S krásným počasím počítají zřejmě i desítky lidí. Kempy po celé zemi hlásí na červenec a srpen téměř vyprodáno. „Chatky jsou na prázdniny vyprodané. Plné jsou od začátku května o víkendech již nyní,“ řekla Petra Hýblová, vedoucí Autocampu Sedmihorky v Českém ráji. Podobně jsou většinou obsazeny i chatky v Autokempu Klůček na břehu Máchova jezera. Stejná situace je i na jiných místech. Více jak třetinu rezervací mají cizinci. „Letos je nárůst objednávek klientů z Německa, Belgie a Nizozemí,“ uvedl majitel kempu Ostende u Plzně.


Autor: Tomáš LAMBERSKÝ
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.