Zachránění netopýři se vrátili do přírody | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Zachránění netopýři se vrátili do přírody

A už plachtí…
A už plachtí… (Foto ČTK/Luboš Pavlíček)

Přes zimu si schrupli, na Velikonoce je probudili, nakrmili a minulý týden je vypustili do volné přírody. Osmnáct netopýrů rezavých ve vsi Zboží na Havlíčkobrodsku ochránci přírody před setměním naposledy občerstvili larvami a broučky a mohlo se letět.

Pomalu se rozkoukali, provětrali křídla, zamávali a zakroužili nad hlavami dětí i dospělých. Ve stromech šestihektarového parku by netopýři měli najít jiný úkryt. Před Vánoci se je podařilo zachránit z pokáceného smrku v zámeckém parku, žili v dutině, ale kmen měl být rozřezán. Arboristé na ně upozornili a místní je nechali převézt do záchranné stanice Pavlov. Kdyby se tak nestalo, pravděpodobně uhynou.

„Většinu času prospali, v dubnu jsme je začali krmit. Při jednom krmení ve stanici sežere netopýr až padesát moučných červů, v přírodě má nejraději komáry a můry,“ prozradil Zbyšek Karafiát, ředitel pavlovské stanice. Netopýři rezaví uletí i dva tisíce kilometrů. „Jako vlaštovky létají do teplých krajin, tak k nám na zimu létají netopýři rezaví třeba z Finska, Pobaltí, Běloruska,“ doplnil ještě pan Karafiát. Přičemž se tito netopýři mohou dožít až 30 let!

Stanice Pavlov

Stará se o zraněná a slabá zvířata z přírody. Pokud je to možné, po uzdravení je znovu vypouští. „Teď víc zvířat vypouštíme, než přijímáme. Ale začalo období veverek, během týdne jsme přijali asi patnáct mláďat,“ řekl Zbyšek Karafiát. Počet zvířat přijímaných stanicí roste. Loni jich bylo skoro 1300, což je dosud nejvíc. Byly mezi nimi i ohrožené druhy, jako orel mořský, kulíšek nejmenší a ledňáček říční.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.