Mladík (†23) zemřel, soud obžalovaného (37) osvobodil: Vražda? Ne, nutná obrana | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Mladík (†23) zemřel, soud obžalovaného (37) osvobodil: Vražda? Ne, nutná obrana

Soud zprostil Ukrajince Romana R. obžaloby z vraždy Nikolase D. (†23) na Brněnské přehradě z loňského června. Šlo o nutnou sebeobranu.
Soud zprostil Ukrajince Romana R. obžaloby z vraždy Nikolase D. (†23) na Brněnské přehradě z loňského června. Šlo o nutnou sebeobranu. (Foto ČTK - Patrik Uhlíř a archiv)

Nečekaný zvrat. Soud osvobodil Romana R. (37) obžalovaného z vraždy romského mladíka Nikolase Z. (†23). Ukrajinec se podle justice pouze bránil. Případ loni vyvolal velké emoce.

Cizinec se dostal loni v červnu v tramvaji cestou k Brněnské přehradě do konfliktu s hlučnou partičkou Romů. Když je napomenul, slíbili mu odplatu. Tři z nich ho po vystoupení zbili, jenže... Roman R. vleže na zemi vytáhl nůž a máchl jím proti útočníkům. Bodl Nikolase do břicha, mladík v nemocnici zemřel. „Byly naplněny všechny znaky nutné obrany. Nešlo o trestný čin,“ vysvětlila soudkyně Dita Řepková a Romana osvobodila.

Žalobce Petr Bejšovec Ukrajince nejprve obžaloval z vraždy, později čin překvalifikoval na zabití. „Dospěl jsem k závěru, že jsou naplněny podmínky pro to, že mohl jednat ve značném rozrušení a v obavách,“ vysvětlil změnu. Požadoval nejméně pětiletý trest, po verdiktu si ponechal lhůtu k odvolání. Rozsudek tak není pravomocný.

Tichý protest před proti osvobozujícímu rozsudku.

Nedali mi jinou možnost

„Neměl právo Nikolasovi vzít život. On mu ho nedal, neměl právo ho ani vzít,“ řekla v soudní síni adoptivní matka Nikolase. Na to však reagoval obžalovaný ve své závěrečné řeči: „Neměl jsem jinou možnost, oni mi ji nedali.“

Svědci lhali

U soudu vypovídali svědci, kteří konflikt viděli. Někteří, patřící k zemřelému, ale podle soudkyně lhali. Dva z mužů, kteří se na napadení podíleli, navíc dostali u Městského soudu v Brně za výtržnictví podmíněné tresty 7 měsíců vězení.



Přečtěte si
bella.
28. 3. 2024 • 22:49

ja01
-----
parta Vám podobných nosí v ulicích zbraně!Kudla zbraň je!
Já to takové party, kterou obhajujete nepatřím.A co by bylo, kdyby bylo nechte na bábě Vanze !

ja01
24. 3. 2024 • 09:25

Parta vám podobných co šíří nesmysly. Kdyby tu kudlu neměl, tak je s velkou pravděpodobností mrtvý on sám. Nebylo by to poprvé, co by cigánská férovka takto dopadla.

bella.
24. 3. 2024 • 00:05

ja01
------
Jaká parta?To mě zajímá!
Pokud vím, největší parta s kudlami jsou tady Ukrajinci, což Vám potvrdí i policajti.
Kdyby neměl kudlu, nebyl by tam mrtvý.Pochybuji, že by ho zbili tak, že by nebyl.

ja01
23. 3. 2024 • 19:04

Obávám se, že se s tím "nikdo" mýlíte. Spoluobčané nejsou výjimkou a majorita rovněž ne. Ale vaše parta si to nikdy nepřipustí a bude stále hloupě pindat.

bella.
23. 3. 2024 • 17:33

Vážení, nikdo v Česku nenosí kudly v kapse.To sem přišlo s Ukrajinou, chladné zbraně a víc chlastu.
Začněme tedy nosit kudly, abychom se vyrovnali " spoluobčanům."

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.