Francouzský soud rozhodl proti hasičům: Nesmí do akce kvůli vousům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Francouzský soud rozhodl proti hasičům: Nesmí do akce kvůli vousům!

Automobil prostě nevyjede!
Automobil prostě nevyjede! (Foto Profimedia.cz, Facebook, scom)

Holit, či neholit, to je, oč tu běží! Bohužel pro sedm hasičů z Francie se nejedná o novodobé shakespeareovské drama, ale skutečný případ, který skončil až v soudní síni... O co jde? Sedm statečných hasičů ze stanice ve městě Saint-Étienne se v únoru rozhodlo, že se nadále nebudou holit, jak vyžadují regule. Zdánlivě banální volba ale přerostla v »oheň na střeše«!

Vedení stanice se totiž muže poté, co takto absolvovali směnu, rozhodlo postavit mimo službu! Sedmička požárníků však musela i nadále docházet na stanici a plnit různé drobné úkoly vyjma zásahů a to ještě bez nároku na plat! A tak se nelze divit, že muži se obrátili na soud. Ten v pátek rozhodl v neprospěch bojovníků s ohněm s jednoduchým odůvodněním. Byť nařízení může působit bizarně, jedná se o pracovní předpis, který je zaměstnanec povinen dodržovat. Navíc při bližším pohledu se předpis, který vešel v platnost v covidovém roce 2020, vůbec nejeví nelogicky, právě naopak.

„Oholená tvář je otázkou bezpečnosti. Během zásahu s nasazenými ochrannými maskami nebo dýchacími zařízeními je tak zaručeno, že masky jsou dokonale utěsněny, přiléhají k tváři a fungují správně. To samé platí pro kuklu, která se nosí na hlavě a na kterou se upíná ochrana dýchacích cest,“ argumentuje vedení stanice. „Požadavek, že musí precizně přiléhat k tváři a izolovat, je i v pokynech výrobce. Eliminuje se tak nejen riziko nadýchání se zplodin, ale třeba také nákaza virovým onemocněním.“ Hasičům tak nezbývá nic jiného, než se oholit – pokud by se odvolali k Nejvyššímu soudu v Lyonu, mohli by zůstat mimo službu až rok bez jistého výsledku. Na tak dlouho se totiž kauza může protáhnout!

Šlendrián z Polska

Neprojedou novými vraty! A ještě jeden hasičský šlendrián, tentokrát cimrmanovsky absurdní! Dobrovolným hasičům v polské vesničce Blotnica asi 50 km od hranic s Německem tamní starosta nechal v prosinci se vší parádou nainstalovat novou bránu zbrojnice za skoro 190 tisíc korun! Jenže zatímco původní vrata měla na šířku 3,15 metru, nová jsou o 30 cm užší. Výsledek? Hasičské vozy už čtvrtým měsícem nemohou vyjet k zásahům a náprava je v nedohlednu!

Blotničtí hasiči zatím řeší situaci tak, že na místo požárů vyjíždějí bez stříkačky a jen pomáhají jednotkám přivolaným z okolních obcí! Jejich zbrojnici dost možná bude třeba zbourat! Dle směrnic musí mít brány zbrojnic rozměry nejméně 3,50 × 3,50 metru. Případem se zabývá policie, prokuratura i vojenský úřad.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.