Rodiče Kryštofa bojují po synově smrti: Nefňukal, když umíral | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Rodiče Kryštofa bojují po synově smrti: Nefňukal, když umíral

Během rehabilitace v Hostinném 23. srpna 2020 si Kryštof užíval pohodový den. Už tři měsíce nato však nemoci podlehl.
Během rehabilitace v Hostinném 23. srpna 2020 si Kryštof užíval pohodový den. Už tři měsíce nato však nemoci podlehl. (Foto archiv rodiny)

Když ho v létě roku 2018 rozbolela noha, tehdy 20letý Kryštof z Liberce věřil, že je za tím sport. Jenže to byla rakovina. I když se pak zdálo, že nad ní vede, a nikdy se nevzdal, mladík boj o život nakonec prohrál. Jeho síla inspirovala rodiče Tibora a Marii, aby pomáhali dál...

Byl jako všichni kluci jeho věku. Sportoval, studoval, užíval si bydlení se spolužáky, žil naplno. Možná i proto Kryštof Abel (†22) na začátku roku 2018 příliš neřešil bolesti v noze. V létě pak bylo jasno – mladíkovi byl diagnostikován osteosarkom v koleni – rychle rostoucí agresivní nádor v kosti, odkud se dostává  do měkkých tkání. „Byl to blesk z čistého nebe. Jeden den jsme se dozvěděli, že má nádor, druhý, že je agresivní, třetí, že s metastázami, čtvrtý den už měl chemoterapii,“ vzpomínal pro Aha! tatínek Tibor. Za 27 měsíců syn absolvoval 24 chemoterapií, 10 operací, měl různé infekce i proleženiny.

Ještě je chlácholil

„Nezafňukal. Naopak, když cítil, že my jsme situaci hůře zvládali, říkal: ‚Tati, mami, vždyť to bude dobrý‘,“ uvedl táta. Protože Kryštof přišel o části holenní a stehenní kosti, dostal endoprotézu. Kvůli zánětu pak spacer – tyč s cementovou výplní, napuštěnou antibiotiky. I tak se vrátil do školy, dokončil druhý ročník a začal třetí. Později odložil berle, chodil sám. Poznal přítelkyni Tinku, plánovali společné bydlení. Krutá nemoc ale ještě neřekla poslední slovo. V září 2020 lékaři odhalili v plicích neoperovatelné rychle postupující metastázy. „Mami, ale oni neříkali, že to bude jednoduché,“ uklidňoval ještě Kryštof maminku. Svět opustil téhož roku ﷯4. listopadu doma, v objetí svých blízkých.

Marie a Tibor Abelovi tragédii ustáli spolu s Kryštofovými sourozenci. A nejen to, pomáhají dalším, kdo si podobným osudem procházejí.

Mami, usměj se...

I když mu docházely síly, ptal se Kryštof ustarané maminky Marie: „Mami, kdy ses naposledy usmála?“ Tehdy se zrodila myšlenka nadace, kterou na návrh kamaráda Martina Jotova rodiče založili. Úsměv nejen pro Kryštofa, jak zní její název, pomáhá stejně zasaženým rodinám s vysvětlováním diagnózy, postupů léčby i s kontakty na psychologickou pomoc. Abelovi také sociálně slabé rodiny nemocných finančně podporují. „Za tři roky činnosti nám prošlo rukama přes 450 klientů,“ říkají. „Já věřím, že by byl Kryštof velmi rád, že to děláme, jak to děláme, a že by nám tleskal,“ usměje se Marie.

Nejste na to sami

Nadační fond Úsměv nejen pro Kryštofa všem, kteří ztratili úsměv v důsledku onkologického onemocnění, pomáhá zdarma nalézt informace i podporu. Denně od 9:00 do 18:00 hodin na telefonu 739 360 498, na e-mailu usmev@usmevnejenprokrystofa.cz, na webu usmevnejenprokrystofa.cz či na sociálních sítích. „Bylo to to nejlepší, co jsme mohli po odchodu Kryštofa udělat,“ uzavírají rodiče příběh vzniku nadace, díky které se na jednoho nezdolného kluka daří nezapomenout.

Víte, že...

...osteosarkom je nejčastější zhoubný nádor skeletu, představuje asi 35 % primárních kostních nádorů? O﷯nemocnění postihuje častěji chlapce než dívky.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.