Trofej na zámku v Linhartovech: Vraždícího jelena pověsili na zeď | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Trofej na zámku v Linhartovech: Vraždícího jelena pověsili na zeď

Vypreparovaná hlava jelena, který před lety zabil člověka, visí v zámku Linhartovy.
Vypreparovaná hlava jelena, který před lety zabil člověka, visí v zámku Linhartovy. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Anna Janová)

Obří hlava jelena dvanácteráka nově zdobí jednu z chodeb zámku Linhartovy na Bruntálsku. Málokdo tuší, že před 17 lety zabil na Opavsku myslivce (†64).

Tragédie se stala v roce 2007 v oboře ve Svatoňovicích na Opavsku. Jelen myslivce napadl přímo u krmelce, nabral ho na paroží, těžce ho zranil na hlavě a na břiše. „Muž se po útoku ještě odplazil asi třicet metrů, kde jeho bezvládné tělo našla dcera,“ uvedl před lety mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Původně měl být dvanácterák odsouzený k smrti, přesto dostal milost. Respektive putoval do vyhnanství.

Tehdejší spolumajitel obory Josef Urban nejdříve mluvil o utracení, pak začal hledat zájemce, kterému by jelena prodal. A našel. Jeho jméno ani název obory, kam zabiják tehdy odcestoval, však neprozradil, prý aby se na něj zvědavci nechodili dívat. A embargo zřejmě platí i po smrti zvířete. Šéf svatoňovického mysliveckého spolku Marek Urban na otázky k tomu, kde konkrétně jelen spokojeně dožil, jen uvedl: „Nic o tom nevím, netuším.“

Zámek Linhartovy.

Podle kastelána zámku Linhartovy Jaroslava Hrubého to bylo někde na Jesenicku, Osoblažsku. K jelenovi zabijákovi se tam však žádná obora nehlásí. Miloš Malucha z obory Janovská dolina se tomu nediví. „Vzít si ho, byl od začátku průšvih. Někdo obrovsky riskoval. Hrozilo, že zvíře útok v říji zopakuje a zřejmě bylo velké štěstí, že se tak nestalo. Já bych se bál, že budu mít na svědomí lidský život. Pracovníci obory určitě dávali pozor, ale mohl se tam klidně dostat někdo cizí,“ popsal.

Za tragédii může člověk

Podle oborníka Miloše Maluchy bylo u zabijáka jasné, že vyrostl v zajetí a nebyl plachý, což se v říji znásobí. I volně žijící vyjdou třeba na mýtinu, stojí 300 metrů od člověka, ač běžně by prchali pryč. „Za chování tohoto jelena může člověk, který ho vychoval. Je to jako s chovateli šelem, kteří tvrdí, jak jsou hodné a nikomu nic neudělají. Pak se něčeho leknou a je zle. Jelen se prostě stal v říji agresivní a myslivce považoval za soka. Ten z divočiny by to neudělal,“ vysvětlil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.