Chytře okrádal váženou instituci: Soud připravil o 13 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Chytře okrádal váženou instituci: Soud připravil o 13 milionů!

Za pět let měl zpronevěřit neuvěřitelných 13 milionů korun.
Za pět let měl zpronevěřit neuvěřitelných 13 milionů korun. (Foto Okresní soud Louny a ara)

Pod svícnem je největší tma. To si zřejmě řekl Josef P. (42), bývalý účetní lounského soudu. Během pěti let zcela nepozorovaně připravil soud o 13 milionů korun. Nakonec byl chycen. Teď mu hrozí až desetiletý kriminál.

Poprvé to zkusil v roce 2019. Peníze z rozpočtu Okresního soudu v Lounech si poslal na svůj účet. Studovaný cifršpión moc dobře věděl, jak finanční machinace zamaskovat. Jenže s jídlem roste chuť, a tak Josef P. plnil svůj účet soudními financemi stále častěji. To se mu dařilo bez povšimnutí dlouhých pět let, během kterých připravil soud o 13 milionů. Teď ale na defraudanta spadla klec.

„Mohu potvrdit pouze to, že probíhá vyšetřování závažného kriminálního jednání zaměstnance Okresního soudu v Lounech,“ řekla Lenka Ceplová, šéfka Krajského soudu v Ústí nad Labem, pod který lounský soud spadá. Redakce se pokusila Josefa P. kontaktovat, nereagoval ale na telefonáty ani sms. Zpronevěřená suma nastoluje otázku, jak to, že si trestné činnosti účetního takovou dobu nikdo nevšiml.

Okresní soud v Lounech má na krku skandál.

„Jednalo se o sofistikovanou trestnou činnost, která při běžných kontrolách nemohla být odhalena vedením soudu ani ministerstvem financí,“ snažil se vysvětlit mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Podrobnější být ale nemohl. „Šetření je teprve na začátku,“ dodal s tím, že nešlo o systémovou chybu. „Pracujeme na opatřeních, která by znemožnila opakovat podobná selhání jednotlivce,“ uzavřel.

Třikrát za rok u moře

Josef P. si přišel ročně na víc než 2,5 milionu, každý měsíc tak navýšil svůj rozpočet o zhruba 216 tisíc. Peníze mizely především v hracích automatech, kterým údajně účetní propadl, ale například i v zahraničí, při drahých dovolených. Jen během roku 2021 vycestoval muž se svojí ženou i dvěma dětmi hned třikrát k moři. Rodina si oblíbila Zanzibar, Turecko i Egypt.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.