Archeologové při průzkumu u Olomouce: Objevili hroby staré 4000 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Archeologové při průzkumu u Olomouce: Objevili hroby staré 4000 let

Antropolog Lukáš Šín při práci.
Antropolog Lukáš Šín při práci. (Foto ČTK/L. Peřina)

Unikátní nález se podařil archeologům při záchranném průzkumu lokality, jíž povede obchvat Olomouce. Mezi hanáckou metropolí a Křelovem objevili hroby staré čtyři tisíce let.

„Byť o zajímavé nálezy v okolí Olomouce není nouze, tento byl naprosto překvapivý a neočekávaný,“ prozradila Aha vedoucí výzkumu Vendula Vránová a dodala: „Jde o největší pohřebiště tzv. nitranské kultury na Moravě.“ Hroby jsou podle archeologů z počátku doby bronzové, tedy z let 2100 až 1800 před naším letopočtem. Obsahují kosterní ostatky, z nichž mnohé jsou ve velmi dobrém stavu. „Na hrobech je velice zajímavá skutečnost, že u výše zmíněné kultury mělo pohřbívání svá pravidla. Mimo to, že jde o kosterní hroby, je z nálezu patrno, že muži byli striktně pohřbíváni ležíce na pravém boku, ženy na levém,“ prozradila archeoložka.

Pazourky i dýka

V jednotlivých hrobech našli archeologové také celou řadu zajímavých předmětů, které pomohou blíže určit, jací předkové na území Olomoucka žili. „Našli jsme tam nejrůznější kostěné nástroje, pazourky, šipky, měděné ozdoby a dokonce i malou dýku,“ konstatovala Vendula Vránová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.