Noční požár v Liberci: Do baru hodil hořící kanystr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Noční požár v Liberci: Do baru hodil hořící kanystr!

Bar byl totálně zničený.
Bar byl totálně zničený. (Foto PČR)

Tři desítky lidí prchly z libereckého Baru Black Panther, když se tam v noci na včerejšek začaly šířit plameny. Dva těžce zraněné museli vynést hasiči, celkem 15 lidí skončilo v nemocnicích. Kriminalisté teď hledají žháře!

Požár vypukl krátce před 22. hodinou v zařízení na Třídě 1. máje poblíž libereckého vlakového nádraží. Svědci mluví o tom, že se nějaký muž pohádal s jiným návštěvníkem baru, odešel a poté se vrátil s kanystrem. „Obsluha baru na něj křičela, co to dělá. On kanystr zapálil a hodil ho mezi nás. Utíkali jsme se schovat do zadní místnosti a za chvíli ten kanystr bouchl,“ řekl Aha! Vladislav Kropáček, který v baru slavil 40. narozeniny, a tak prakticky každého znal. „Kromě toho chlapa. Ten sem chodil, dal si vždy pár piv, jointa a s nikým se moc nebavil,“ popsal pan Vladislav. Ten pak musel s kamarády utéct ohnivým peklem.

„Byli jsme všichni popálení. Venku někteří brečeli, další omdlévali,“ popisoval drama a doplnil, že dvě kamarádky museli vytáhnout hasiči. „Chtěl jsem pro ně běžet sám, ale kvůli tomu žáru to nešlo. Snažil jsem s nimi aspoň udržovat kontakt a řekl hasičům, kde jsou,“ dodal.
Policie už se obrátila na veřejnost, aby zjistila, kdo tedy kanystr na místo přinesl. „Krajští kriminalisté převzali prověřování celé události a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu obecné ohrožení,“ uvedl policista Vojtěch Robovský.

Volejte policii!


Kriminalisté hledají svědky, jež se okolo 22. hodiny pohybovali v bezprostředním prostoru baru na třídě 1. máje. „Dále se obracíme na hosty baru, kteří jej navštívili v podvečerních a večerních hodinách a zároveň také přijmeme záznamy palubních kamer automobilů, které projížděly v čase okolo 22. hodiny třídou 1. máje v Liberci,“ žádá mluvčí policie.


Jak muž vypadal? 


Muž byl vysoký 170 – 175 cm, na sobě měl tmavou bundu a tmavé kalhoty. Na hlavě měl čepici s kšiltem. Měl dlouhé světlé vlasy a zřejmě mohl mít krvácivé zranění ve tváři. V blízkosti baru se mohl pohybovat se světlým plastovým kanystrem. „Veškeré okolnosti případu volejte na linku 158. Poskytnutá svědectví nám mohou výrazným způsobem dopomoci k objasnění celé události,“ vyzývají kriminalisté.


Těžká zranění


Hasiči zlikvidovali požár půl hodiny před půlnocí. Během té doby na místě zasahovalo mnoho záchranářů. „Zdravotníci rozvezli zraněné do nemocnic v Liberci, Praze, Mladé Boleslavi a letecky také do Hradce Králové,“ řekl mluvčí záchranky Michael Georgiev s tím, že sedm lidí bylo zraněno těžce. „V liberecké nemocnici skončilo 11 lidí. Měli popáleniny, nebo se nadýchali škodlivin,“ řekl mluvčí nemocnice Václav Říčař, který upřesnil, že jednoho pacianta museli oživovat. „Čtyři lidé leží na aru, jejich stav je velmi vážný. Dalších sedm je na různých oddělení nemocnice dle závažnosti a druhu zranění,“ dodal Řičář. “Vážně zranění pacienti mají popáleniny typicky v obličeji a na rukách,“ doplnil ještě lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Tomáš Roubíček.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.