Jaké hubnutí je zdravé v zimních měsících | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jaké hubnutí je zdravé v zimních měsících

 (Unsplash)

V zimě, kdy dny jsou krátké a teploty klesají, se naše každodenní rutiny i tělesné potřeby mění. Toto období přináší výzvy, ale také příležitosti pro udržení zdravého životního stylu. Hubnutí v zimě vyžaduje jiný přístup než v teplejších měsících, a je důležité se zaměřit na strategie, které jsou udržitelné a podporují naše celkové zdraví a pohodu.

Výzvy při hubnutí v zimě

Hubnutí v zimě přináší několik specifických výzev. Chladné počasí a nedostatek slunečního světla mohou ovlivnit naši motivaci, stravovací návyky a celkovou energii. Zde jsou některé praktické tipy, jak se s těmito výzvami vypořádat.

Menší motivace k pohybu kvůli chladnému počasí Výzkum provedený Tuckerem a Gillilandem, zveřejněný v Public Health, systematicky zkoumal vliv ročních období a počasí na úroveň fyzické aktivity. Studie shromáždila data z 37 primárních studií z osmi různých zemí, zahrnujících celkem 291 883 účastníků. Výsledky ukázaly, že úroveň fyzické aktivity se liší v závislosti na ročním období, přičemž špatné nebo extrémní počasí bylo identifikováno jako překážka účasti na fyzické aktivitě u různých populací. Na základě tohoto zjištění doporučuje studie při plánování intervencí zaměřených na zvyšování fyzické aktivity zohledňovat, jak počasí podporuje nebo brání této aktivitě, a poskytovat možnosti pro indoor aktivity během chladných a vlhkých měsíců pro podporu pravidelného cvičení po celý rok.

TIP: Využívat také můžete třeba kruhové tréninky

Běhání v chladném počasí

Při běhání v chladném počasí je klíčové správné vrstvení oblečení. Začněte základní vrstvou, která odvádí pot, jako je termoprádlo, včetně funkčního spodního prádla.  přidejte izolační vrstvu pro teplo a na vrch vnější vrstvu, která chrání před větrem a deštěm. Důležitá je také ochrana hlavy, uší, rukou a nohou, protože těmito částmi těla ztrácíme hodně tepla. Při běhání v zimě je také důležité zvážit suplementaci vitamínu D kvůli nižší expozici slunečnímu světlu. 

Hydratace před a po běhu je neméně důležitá, protože v chladném počasí nemusíme cítit takovou žízeň

Stravování a diety v zimních měsících

Při hledání nejlepších způsobů, jak zhubnout v zimě, je důležité zaměřit se na správné stravovací návyky. Dieta, která může být efektivní v zimních měsících, je ketogenní dieta. Tato dieta klade důraz na vysoký příjem zdravých tuků, střední příjem bílkovin a minimální příjem sacharidů. Hlavním cílem je dosáhnout stavu ketózy, kdy tělo spaluje tuk jako hlavní zdroj energie.

Pro zdravé hubnutí je důležité vybírat potraviny, které podporují vaše cíle:

Pro ketogenní dietu: Zařaďte potraviny bohaté na zdravé tuky jako avokádo, ořechy a olivový olej. Zahrňte také kvalitní zdroje bílkovin, jako jsou maso, ryby a vejce.  (podívejte se na srovnání keto diet a vyberte si tu, která vám bude vyhovovat. Například my doporučujeme právě tu od KetoDiet

Obecně pro hubnutí: Soustřeďte se na celozrnné produkty, čerstvou zeleninu a ovoce, klidně i to sušené, například sušené mango, a minimalizujte příjem zpracovaných potravin a cukrů.

Důležitost kalorického deficitu

Pro úspěšné hubnutí je hlavní vytvořit kalorický deficit. To znamená, že musíte spalovat více kalorií, než přijímáte. Monitorování příjmu kalorií a pravidelná fyzická aktivita jsou pro dosažení tohoto cíle nezbytné.

Mentální zdraví a motivace

Udržování motivace pro hubnutí během zimních měsíců vyžaduje promyšlený přístup. Důležité je stanovit si realistické cíle, které jsou dosažitelné a měřitelné. Jakmile dosáhnete malého milníku, je důležité si tento úspěch oslavit. To posiluje pozitivní zpětnou vazbu a motivaci.

Podpora od přátel, rodiny nebo online komunity může být neocenitelná. Sdílení vašich zkušeností a výzev s ostatními může pomoci překonat těžké chvíle.

Poznámka autora:"Ideální je měření své výkonnosti například pomocí chytrých hodinek. Já používám ty od Applu, kde mohu dobře sledovat svůj progres a porovnávat ho s ostatními."

Mentální zdraví je klíčové pro úspěšné hubnutí. Udržování pozitivního přístupu, správná sebepéče a vyhýbání se stresu výrazně přispívají k úspěchu. Techniky jako meditace, mindfulness a vedení deníku mohou pomoci zlepšit mentální pohodu.

Autor článku: Ing. Václav Brynda 

26. letý kluk, který měl problémy s váhou po střední škole a znovu začal sportovat a žít zdravě. Aktuálně se věnuje boxu a běhu. Vyzkoušel jsem všechny diety, ale problém byl vždy s motivací, proto jsem vyzkoušel i tu keto, se kterou jsem absolvoval celý proces a zhubl jsem 6 kg. 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.