Plakáty i šperky: Dílo Alfonse Muchy poprvé ve Zlíně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Plakáty i šperky: Dílo Alfonse Muchy poprvé ve Zlíně

Reklamní plakát pro banku Slavia. Ženu zosobnil coby slovanskou bohyní s lístky lípy kolem hlavy.
Reklamní plakát pro banku Slavia. Ženu zosobnil coby slovanskou bohyní s lístky lípy kolem hlavy. (Zdeněk Matyáš)

Dechberoucí dílo slavného českého malíře, grafika a designéra období secese Alfonse Muchy (†78) se vůbec poprvé představuje ve Zlíně. Více než sto děl lze zhlédnout v Galerii Desítka v Obchodním domě Zlín.

Od umělce, který se proslavil v Paříži i v Americe, jsou tu vystaveny barevné litografie, návrhy šperků a slavné reklamní plakáty. K největším patří 206 cm vysoký s názvem Médea a také Hamlet z roku 1899. „Secesní plakáty byly tehdy naprosto novátorské. Mucha hrál prominentní roli ve tvarování estetiky francouzské secese. V mnoha jeho dalších dílech se odráží vlastenectví.

Dnes lidé ani nevědí, že vytvořil první bankovky po vzniku republiky,“ připomenul organizátor výstavy Pavel Chmelík. Osudové bylo malířovo setkání se slavnou francouzskou herečkou Sarah Bernhardtovou v Paříži. „Pro její divadlo namaloval průlomový plakát, který se zalíbil, a další slavily velký úspěch,“ poznamenal Chmelík. Dodnes jsou sběratelským artiklem. Navrhoval pro ni i šaty a šperky, příbory či sklo.

Alfons Mucha (1860 – 1939) pocházel z Ivančic u Brna.

Výtvor nejslavnější

Tím je Slovanská epopej, což je cyklus dvaceti velkoformátových obrazů, kterými malíř shrnul dějiny slovanských národů. Cyklus vznikal v letech 1912 – 1926 v ateliéru na zámku Zbiroh. Mucha tvořil jednotlivé obrazy v průběhu let a postupně je podmínečně předával městu Praze.

Kam, kdy, za kolik

✔ Obchodní dům Zlín, Galerie Desítka, do 28. března
✔ pondělí – neděle od 10 do 18 hodin
✔ vstupné 220 Kč, snížené 130 Kč, děti do šesti let zdarma, 6 – 15 let 90 Kč, rodinné 550 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.