Ludvíkovi (69) z Hluku stačí sklo, voda a mráz: Vytváří ledové krajky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ludvíkovi (69) z Hluku stačí sklo, voda a mráz: Vytváří ledové krajky

Ledovou krásu vytvořil mráz.
Ledovou krásu vytvořil mráz. (Foto pro Aha! – Ludvík Lečbych)

Připomínají český brokát nebo uměleckou mozaiku ze sklíček. Ale není to ani jedno. Ludvík Lečbych (69) z Hluku na Uherskohradišťsku vytvořil krajky z ledu.

Tvůrcem nezvyklé a originální krásy je mráz, Ludvík Lečbych, který ve volných chvílích léta fotí, mu však svojí tvořivostí pomohl. „Je to něco jiného než venkovní zimní pohádka nebo krápníky. Stačí tabulka skla, na kterou se rozprašovačem nebo rukou nastříká voda, a dáme ji na mráz. Když nemrzne, postačí mrazák,“ vysvětlil Aha!. „Pak sklo nafotím proti světlu. Musí být výrazné, aby vzor byl dobře vidět. Fotku poté vložím do počítače opačně. Zleva doprava a pak vzhůru nohama. Z jednoho snímku jsou dohromady čtyři. A pak různým otáčením udělám v kolážovém programu koláž. Strany k sobě musí lícovat a je hotovo,“ popsal. „Rád si hraju, baví mě to. Krajky vznikaly stylem pokus-omyl,“ shrnul s tím, že na nápad ho přivedla před léty módní návrhářka Blanka Matragi. „Upravila jednu moji fotku a poté ručně přenesla štětcem a barvami na látku,“ vysvětlil.

Hrozí ledovka a laviny ČR 

Předpověď na dnešek varuje před mrznoucím deštěm, hrozí až půl centimetru silná ledovka. Výstraha platí až do zítřejšího rána pro celé území kromě východu Moravy a části Slezska. V Krkonoších kvůli sněhu vzrostlo lavinové nebezpečí na třetí stupeň. „Testy začínají vykazovat sníženou stabilitu,“ uvedl Jan Doubek z Horské služby Krkonoše.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.