Tragédii v Brně zabránili strážníci: Šílenec odřezával plynový sporák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tragédii v Brně zabránili strážníci: Šílenec odřezával plynový sporák!

Muž se vrhl na sporák, prý chtěl ukončit smlouvu.
Muž se vrhl na sporák, prý chtěl ukončit smlouvu. (Foto MP Brno, Profimedia, ara)

Nejprve si zasedl na souseda, zvonil na něj jako zběsilý. Poté se Brňan rozhodl, že ve své kuchyni odřeže plynový sporák. Flexou! A ani ho nenapadlo zavřít přívod plynu. Jeho hazard naštěstí stopli přivolaní strážníci.

Zavolal je ve středu večer soused, kterému pomatený muž tloukl do dveří a pořád na něj zvonil. Při příchodu strážníky přivítaly poničené dveře bytu. Obyvatel jim přiznal, že si je sám rozbil sekerou a pustil je dovnitř. Tam ucítili silný železitý zápach. „Vy tady odděláváte sporák, ale tam je plyn,“ obořil se strážník na padesátníka. Ten jen mávl rukou. „Já to umím, mám živnostenský list na všechno,“ odvětil samozvaný fachman, který si na usnadnění práce vzal úhlovou brusku, v řemeslnické hantýrce flexu. Ta se na řezání kovu používá vcelku běžně, stejně běžné však je, že při tom odlétají spršky jisker.

Stačí jedna

Zmatený kutil hlídce vzápětí vysvětlil důvod svého počínání. Prý ukončuje smlouvu s dodavatelem energií. Strážníci okamžitě uzavřeli přívod plyn a nebrali si servítky. „Když budete manipulovat s plynem, stačí jedna jiskra a půl baráku vyletí do luftu,“ vysvětloval jeden z nich zmatenému muži. „Co půlka, celý barák,“ odvětil jim nevzrušeně obyvatel osmipatrového paneláku. Hlídka už nečekala, jakou další nebezpečnou činnost vymyslí a přivolala zdravotníky, plynárenskou pohotovost a republikové policisty. Muž skončil v rukou lékařů. „Případ vyšetřujeme kvůli podezření z obecného ohrožení,“ shrnul mluvčí policie Bohumil Malášek.

Odpojují jen odborníci

Pokud zákazník už nechce odebírat plyn, postup je jednoduchý. U svého dodavatele zruší smlouvu. „Následně dojde k zastavení dodávek plynu a odebrání plynoměru. To uskuteční zaměstnanci provozovatele distribuční sítě v dané oblasti,“ vysvětlil Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.